Огляд банків: прогноз курсу долара та поради щодо збереження накопичень

11 Квітня 2018

На думку експертів настав етап, коли потрібно розпродавати держбанки для підвищення конкурентного зростання банківських послуг.

На другий квартал прогнозується відносно спокійна ситуація на фінансовому ринку. Фінансові аналітики вважають, що гривня на тлі травневих вихідних та посівної кампанії збереже стабільність, зате від криптовалютних вкладень в найближчий період краще утриматися. Банківські депозити в кращому випадку збережуть ставки на нинішньому рівні – тут вагома роль залежить від диктатури державних банків, які за рахунок приватних вкладників намагаються регулювати свої труднощі з активами.

Державні банки: продати не можна залишити

За словами виконавчого директора Незалежної асоціації банків України Олени Коробкової, на сьогоднішній день існує достатьня кількість обгрунтувань на користь приватизації держбанків.

На думку експерта, частка держбанків в певних сегментах ринку становить понад 70% та вони мають виключне право по обслуговуванню певних категорій клієнтів або надання низки послуг.

За словами Коробкової, головним значущим аргументом на противагу приватизації державних банків, може стати втрата бюджетних коштів, влитих для порятунку банків.

Вклади: гривня та долар порівну

Як вважають фахівці, банківські депозитні ставки не будуть зростати в другому кварталі. Віталій Шапран, член Українського товариства фінансових аналітиків, бачить в цьому взаємозв’язок з низькою конкуренцією на ринку банків.

На його думку, в питанні збереження грошей твердої депозитної альтернативи поки що немає, хоча банківські метали могли б стати частковою заміною. Але варто пам’ятати, що ці гроші не підпадають під захист Фонду гарантування вкладів.

Кредити: іпотека не ожила, в тренді автопозики

Споживча активність українських громадян зростає.

Підвищеним попитом користуються автокредити: річні продажі нових автомобілів перетнули показник у 80 тис. штук вперше з 2014 року, та показники продовжують зростати.

Але надії на відновлення іпотечного попиту, по уточненню фінаналітиків, не виправдовуються.

Окремим трендом виступає оформлення кредитних карток. За річними показниками населення країни взяло у борг 36 млрд грн. Такого роду позики більш вигідні, ніж позики готівкового кредиту або купівля товарів у розстрочку.

Долар: крипторизики та коридор у 25-27 гривень

Згідно обіцянкам експертів валютного ринку, як мінімум до кінця першого літнього місяця національна валюта збереже стабільність по відношенню до американської валюти. За словами Марії Сальникової, що є незалежним валютним стратегом, оптимістичність прогнозу пов’язана зі святами.

За її експертного прогнозу, в найближчі місяці курсові відмітки готівкового долара будуть перебувати в діапазоні 25,12-27,14 грн. Однак, за словами Сальникової, загроза стабільності нацвалюти може виходити від неотримання Україною п’ятого траншу МВФ.

У квітні 2017 року Україна отримала останній, четвертий транш від Міжнародного валютного фонду.

Також Сальникова рекомендує зараз відмовитися від експериментів з вкладеннями у криптовалюти. На її думку, багатотисячна процентна прибутковість біткоїнів та інших криптовалют, які демонструвалися в минулому році, можуть спровокувати необдуманість купівлі цифрових грошей, не розібравшись як слід у тому, що собою являє цей актив.

За поясненням валютного стратега: бажаючі легкого заробітку на різниці курсів валют спробують сьогодні отримати додатковий дохід вкладенням капіталу у криптовалюти.

За даними segodnya.ua

Отзывов (0)