Що буде, якщо не платити кредит

Позики та кредити є оптимальним виходом зі складної економічної ситуації. З іншого боку, це ризик для людей з нестабільним доходом і довгостроковими грошовими труднощами. Щоб визначитися, чи варто брати гроші в борг у фінустанов, необхідно ознайомитися з можливими наслідками.

Немає можливості погасити борг – що робити

Якщо клієнт не може вчасно внести платіж, не варто панікувати. Існує кілька варіантів вирішення проблеми.

  1. Реструктуризація, яка передбачає зміну термінів виплат.
  2. Списання певної частини грошей.
  3. Рефінансування, що припускає перекриття заборгованості іншою позикою.
  4. Реалізація застави з виплатою різниці (якщо така є).

По можливості краще уникати проблем, пов’язаних з судовими позовами. Нерідко банківські організації йдуть назустріч своїм клієнтам, які не в змозі виконувати колишні умови кредитного договору. Щоб не зіпсувати КІ та ділову репутацію, важливо неухильно дотримуватися нових вимог, що висуваються фінустановами.

У дуже рідкісних випадках організація може пробачити заборгованість. Але це може статися у виняткових ситуаціях. Звичайним громадянам, які зіткнулися з матеріальними труднощами, важливо усвідомити, що гроші все одно треба віддавати.

Юристи радять

Якщо не виконувати зобов’язання за договором, установи-кредитори можуть застосовувати жорсткі методи по відношенню до неплатників. Систематичні загрози, інші методи тиску з боку МФО або традиційного банку є незаконними. Адміністрація фінустанови може направити лист клієнту з метою повідомлення про борг.

При ігноруванні цього повідомлення кредитор має право звернутися до суду. Згідно з винесеною постановою, боржнику доведеться виконати зобов’язання в повній мірі.

Виконавча служба може заарештувати:

  • рухоме та нерухоме майно;
  • офіційні доходи (до 20% щомісяця);
  • рахунки ФОПа.

Виселення громадян з квартири на практиці зустрічається нечасто. Якщо в квартирі проживають діти, люди з особливими потребами, то це неможливо згідно із законом. При існуванні подібної загрози з боку колекторів бажано вжити заходів у вигляді зміни замків на більш надійні та зміцнення дверей. Це допоможе уникнути проникнення всередину приміщення третіх осіб.

Вилучення автомобіля трапляється частіше. При існуванні подібної загрози машину або інший вид транспорту можна переписати на родича.

Важливо пам’ятати, що наявність подібних проблем не є приводом для паніки та депресії. У таких ситуаціях слід намітити правильну стратегію поведінки і дотримуватися рекомендацій юристів.

Приватні судові виконавці та їх повноваження

Закон про приватних судових виконавців вступив в силу в жовтні 2016 року. Головна відмінність полягає в наданні авансу від замовника в розмірі двох відсотків від суми стягнення. Приватні виконавці можуть накладати арешт на доходи і майно боржника нарівні з державними судовими приставами на підставі прийнятого рішення.

Якщо борг переданий колекторам

Перш ніж звернутися до колекторської служби для стягнення заборгованості, банки та мікрофінансові організації накладають на клієнта санкції у вигляді штрафів і пені. Тим часом інформацію про заборгованість передають у бюро кредитних історій. Якщо позичальник як і раніше не виходить на зв’язок зі співробітником фінустанови, організація наймає колекторів. Вони застосовують жорсткі незаконні методи стягнення грошей:

  • психологічний тиск (дзвінки по телефону позичальникові, його рідним і близьким);
  • звернення на роботу;
  • виїзди за місцем проживання.

Незважаючи на відсутність закону, який не дає колекторам право на вторгнення в приватне життя позичальників, проблема продовжує залишатися невирішеною. Правоохоронні органи можуть захистити громадян тільки при наявності штрафів за хуліганські дії з боку колекторів. А поки юристи радять не вживати рішучих дій та очікувати того моменту, коли кредитор подасть позов до суду за невиконання боргових зобов’язань.

При нанесенні матеріального та морального збитку з боку колекторських служб можна звернутися до поліції. Однак і в цьому випадку реально покарати за цинічний підхід буде складно.

Що таке факторингова компанія

Послуги подібних організацій пов’язані з підприємницькою діяльністю юридичних осіб. Вони працюють переважно з великими портфелями, на відміну від колекторів, які зазвичай мають справу зі споживчими кредитами. При невеликому борзі фінустанова не розглядає його передачу факторингової компанії.

Юридичного поняття «колектор» в Україні не існує. Найчастіше «вибиванням» заборгованостей займаються компанії, які раніше займалися видачею позик населенню.

Оптимальний спосіб вирішення проблеми

Ігнорування кредитного договору може привести до серйозних правових і моральних наслідків. Щоб цього не допустити, важливо дотримуватися наступних рекомендацій:

  • рефінансування;
  • консолідація.

При неможливості своєчасного внесення платежів можна перевести кредит в цьому або іншому банку на вигідних умовах. Іноді в фінансових установах з’являються привабливі пропозиції з заниженою відсотковою ставкою. Відповідальні клієнти можуть скористатися новим продуктом в разі згоди банку-кредитора на переукладання договору.

При наявності декількох зобов’язань їх можна з’єднати в один пакет, тобто, консолідувати. Ця пропозиція може зацікавити людей, які мають більше двох кредитів. Вони можуть бути в одному або різних фінустановах. У такому випадку клієнти вносять фіксовану суму один раз на місяць. Це відмінний спосіб управління фінансами, який також економить час.

Боржникам краще не доводити ситуацію до того, коли проблемою займуться колектори. У «групу ризику» в першу чергу потрапляють громадяни, які ігнорують дзвінки співробітників банку або мікрофінансової організації. При виникненні заборгованості за кредитом потрібно підтримувати зв’язок з позикодавців та інформувати їх про свою платоспроможність. Правильно побудований діалог допоможе уникнути неприємностей, пов’язаних з невиконанням умов договору.

Рубрики:
Отзывов (0)