Як проходить суд з банком за кредитом

Суд за кредитом

Коли позичальник відмовляється виконувати взяті на себе обов’язки за виплатою кредиту та відсотків за його користування, у банку залишається два шляхи: передати борг колекторам і повернути хоча б половину виданої суми або звернутися до суду. Частіше за все банк обирає другий шлях і намагається стягнути гроші у судовому порядку.

По-перше, судовий розгляд створить прецедент, і інші клієнти банку будуть відповідальніше ставитися до своїх обов’язків. По-друге, позивач зможе отримати не тільки суму боргу, але й відсотки, пеню, комісії, а також повернути гроші, які були витрачені на судовий розгляд. Як проходить суд з банком за кредитом і що потрібно знати позичальникам, розкажемо нижче.

Банк подав до суду. Що робити

Банки не подають до суду на боржників, якщо прострочка за кредитом не перевищує 2–3 тижні чи місяць. Співробітники закладу зв’язуються з клієнтом за телефоном і намагаються домовитися про строки повернення кредиту. Якщо такі перемовини не дають результатів, то банк подасть до суду.

Частіше за все позичальник дізнається про те, що банк подав до суду за несплату кредиту, коли отримує повістку на засідання. Щоб перевірити достовірність цього документу, достатньо зателефонувати до канцелярії суда та уточнити, чи дійсно ваша справа знаходиться на розгляді та за якою статтею.

У деяких випадках співробітники суду самі зателефонують та запросять на засідання. Нерідко після дзвінка судових робітників до вас знову звернуться працівники банку та запропонують вирішити питання без розбірок, які невигідні нікому: адже банк змушений витрачати гроші та час на збір документів, оплату адвокатів. Якщо сторони все ж не зможуть домовитися, то суд неминучий.

Як підготуватися до суду

Щоби захистити свої інтереси в суді, позичальник має отримати інформацію про сутність претензій та суму, яку хоче стягнути банк. Це може зробити адвокат або сам позичальник. Тому спочатку потрібно з’явитися до суду і попросити матеріали справи для ознайомлення. Щоб їх отримати, надайте повістку до суду і паспорт. У деяких випадках вас попросять заповнити анкету.

На які документи у справі потрібно звернути увагу:

Заява до суду, де банк вказує суть претензії;
Сума, яку банк збирається стягнути;
Кредитний договір з графіком платежів;
Виписка за вашим рахунком.


Не намагайтеся представляти свої інтереси в суді самостійно, якщо у вас немає юридичної освіти. Пам’ятайте, банк найме кращих адвокатів, які в лічені секунди доведуть вашу провину. Давити на жалість і намагатися викликати співчуття судді — не краща тактика захисту.


Як проходять засідання суду

Судові розгляди за кредитами проходять у два етапи: попереднє слухання справи і основне. Як правило, основне слухання може розтягнутися на декілька засідань, якщо у процесі його не були виконані всі умови судового процесу або ж у разу, коли позивач та відповідач відсутні через поважну причину. Тривалість засідання зазвичай складає від 10 хвилин до кількох годин.

На попередньому слуханні суд роз’яснює суть претензії, пропонує сторонам вирішити питання без подальшого розгляду. Якщо сторони не зможуть домовитися, то суд назначає основне слухання. І до нього варто підготуватися грунтовно.

  1. Підготуйте свою позицію та підкріпіть її доказами. Якщо позичальник не зміг повернути борг через утрату роботи, вам необхідно надати копію заяви про звільнення, копію трудової книжки з відповідною позначкою, довідку про постановку на облік до центру зайнятості або інші документи, що підтверджують вашу невинність.
  2. Зберіть усі квитанції про сплату кредиту, графік погашення. Намагайтеся довести, що ви справно сплачували борг протягом певного часу.
  3. Готуйтеся відповідати на питання судді, адвокатів банку у правовому полі. Обов’язково зверніться до досвідчених юристів, які допоможуть вам представити вашу позицію в суді.
  4. Якщо ви не згодні з рішенням суду, а в більшості випадків воно будет на боці банку, то можете подати апеляцію.

Тактики захисту в суді

Якщо справа вже передана до суду, то позичальнику потрібно продумати свої дії під час засідання. Існує кілька перевірених тактик поведінки, які допоможуть відповідачу виграти час або знизити позовну суму.

  1. Шукайте невідповідності в договорі та законодавстві. Практично в кожному кредитному договорі можна знайти «діри», які дозволяють оскаржити деякі пункти договору чи його повністю. Але тут вам точно потрібна допомога досвідченого юриста.
  2. Затягуйте судовий процес. Позичальник може спеціально затягувати рішення питання: подати до суду на банк за кредитом, подати апеляцію.
  3. Йти в наступ. Досвідчений юрист проаналізує кредитний договір і знайде в ньому невідповідності. Потім потрібно підготувати зустрічну позивацьку заяву та відстоювати свої права.

Скажемо одразу, що у більшості випадків суд залишається на боці банку і вказану в позові суму вам все ж потрібно буде сплатити. Звичайно, позичальник може подати апеляцію та спробувати виграти час або знизити суму позову.

Висновки

Якщо ви прострочили сплату кредиту на декілька місяців, будьте готові до судового розгляду. Уникнути його не можна, і кращий вихід — правильно поводитися під час процесу. Ось кілька правил, яких варто притримуватися:

  1. Не ігноруйте судові повістки. Це головна помилка, яку роблять позичальники. Відповідати вам все одно доведеться, а ось неявка до суду може розглядатися як ухилення від законного рішення проблеми.
  2. Найміть хорошого адвоката. Боротися одному з армією професійних юристів безглуздо.
  3. Оберіть правильну тактику та дотримуйтесь її.
Рубрики:
Теги:
Отзывов (0)