Зміцнення гривнi призвело до збитків в Держбюджеті на 9,2 мільярда

29 Серпня 2019

Незаплановане зміцнення української національної валюти призвело до збитків в державному бюджеті країни на 9,2 мільярда гривень. Курс гривнi з початку 2019 року підвищився до долара на 9%.

За заявою Валерія Пацкана, глави Рахункової палати, близько 40% від загального об’єму доходів в держбюджеті розраховується виходячи із співвідношення курсу гривнi до долара і євро. Більше того, зміцнення нацвалюти призводить до збільшення негативного сальдо торгового балансу.

Прес-служба відомства відмічає, що зміцнення гривни не є прямим наслідком зростання економіки країни. Основний приплив валюти в Україну як і раніше доводиться на експорт товарів і послуг закордон, а також перерахування трудових мігрантів.

Значне коригування в поточний курс гривнi вніс продаж валюти нерезидентів, що активно скуповують облігації держпозики, які з часом доведеться віддавати з відсотками. Об’єм цінних паперів в майні нерезидентів з початку року збільшився в 14 разів і склав більше 87 мільярдів гривень.

Глава підкреслив: проект держбюджету на 2020 рік має бути точнішим і якіснішим, таким, що враховує можливі курсові коливання на валютному ринку.

Джерело: Мінфін

Отзывов (0)