Валютні надходження в Україну перевищили валютний відтік

6 Червня 2018

Згідно з інформацією НБУ, підсумки січня-квітня 2018 року по платіжному балансу були зведені з наближеним до нуля профіцитом – $ 18 млн.

Як повідомляється Нацбанком, дані за перші місяці 2018 року показують зростання як припливу, так і відтоку валюти з країни.

Товарний експорт за період січня-квітня зріс до $ 14,1 млрд, на 11,3% в порівнянні з попередніми показниками. Тобто зросло надходження валюти.

У Національному Банку акцентують на взаємозв’язку експортного зростання з високими цінами чорних металів на світових ринках, а також завдяки зростанню цін продовольчих товарів (зокрема, зерна).

Товарний імпорт за підсумками січня-квітня підвищився на 13,9% і склав $ 16,6 млрд. Відповідно, підвищився й відтік валюти.

За даними Нацбанку, динаміка зростання демонструється й в імпорті товарів продовольчої групи, побутової, комп’ютерної техніки, мобільних телефонів.

Обсяг прямих іноземних інвестицій за чотири місяці склав $ 394 млн.

“В цілому в січні-квітні приплив коштів по фінансовому рахунку склав $ 222 млн”, – повідомляється Нацбанком.

Торішні показники профіциту зведеного платіжного балансу країни зросли вдвічі та склали $ 2,6 млрд. Позитивні показники динаміки відзначалися завдяки підвищенню зростання грошових переказів, розміщення єврооблігацій та експорту послуг.

За даними sravnibank.com.ua

Отзывов (0)