Як платити податки ФОП в Україні

Для людей, професії яких не пов’язані з фінансами, система оподаткування виглядає складною, тому багато хто цікавиться, як платити податки ФОП в Україні. Для цього важливо розібратися з нинішнім податковим законодавством.

Як платять податки ФОП в Україні: загальні відомості

Тим, хто оформляє собі цей статус, важливо розуміти відмінності і як будуть нараховуватися податки. Згідно з нинішнім законодавством, існує дві схеми:

  • загальна;
  • спрощена.

Другий варіант вважається більш зручним. Підприємці платять єдиний податок (ЄП). Залежно від виду діяльності і числа співробітників, ФОП класифікують на три групи. Сума ЄП у них відрізняється.

  • Представники першої групи щомісяця платять 10% від встановленого законом прожиткового мінімуму. У 2020 році ця сума становить 210,2 грн.
  • Другій групі необхідно платити 20% від мінімальної офіційної заробітної плати. У поточному році це 944 грн.
  • ФОП третьої групи нараховується податок в залежності від наявності та рівня доходу. У разі, якщо підприємець сплачує ПДВ, то його ЄП складе 3% від прибутку. Без ПДВ податок буде на рівні 5% доходу.

Перша і друга група платять ЄП щомісяця. Навіть якщо немає прибутку, податок повинен бути сплачений. ФОП третьої групи сплачують ЄП раз в квартал тільки при наявності доходу.

Куди перераховувати єдиний податок

Для нових підприємців актуальним є питання, на який рахунок платити ЄП. Реквізити для проведення платежів можна дізнатися на сайті УКРІНФОРМ, або звернутися в податкову службу в вашому населеному пункті.
При перерахуванні коштів переконайтеся, що в квитанції є наступна інформація:

  • ПІБ;
  • податковий номер;
  • рахунок;
  • період (вказується в полі «Призначення»).

В Україні з січня 2020 року розпочали працювати спеціальні IBAN-рахунки з 29 символів (букв і цифр). Там можна швидко і зручно заплатити ЄП.

Коли і як платити єдиний податок

ЄП можна оплатити через термінали, в касі або Мережі. У першому випадку підприємцю потрібно ввести реквізити і провести платіж. Оплата в терміналі і банківській касі значно поступається в комфорті операції в інтернеті, де сплатити податок можна за кілька хвилин у зручний час. Для цього дотримуйтесь інструкції:

  • виберіть область і населений пункт;
  • відзначте групу (1-а, 2-а або 3-тя);
  • введіть персональну інформацію (ПІБ, ІПН, діючий номер мобільного телефону);
  • вкажіть період оплати;
  • впишіть потрібну суму;
  • зробіть платіж з карти.

Як платити єдиний податок – вибір кожного, але є терміни, порушення яких загрожує нарахуванням пені. ФОП першої і другої групи можуть здійснювати платежі раз на рік або щомісячно. У першому випадку це буде одноразова виплата до кінця поточного року. Якщо підприємець буде проводити платежі «авансового» типу щомісяця, йому необхідно сплатити податок до 20-го числа (п. 295.1 ПКУ).
Коли потрібно платити єдиний податок, якщо останній допустимий день оплати вихідний? В цьому випадку платіж варто провести в попередній будній день.
ФОП третьої групи перераховують ЄП за квартальною схемою в такі місяці:

  • лютий;
  • травень;
  • серпень;
  • листопад.

Підприємці повинні заплатити податок за десять днів після того, як надали для звіту декларації за останній період.

Штрафи за несплату єдиного податку

За періодичністю оплати податків потрібно стежити, інакше будуть введені санкції. Розмір штрафу становить половину від несплаченого місячного платежу:

  • 105,10 грн для підприємців першої групи;
  • 472,30 грн для ФОП другий.

Штраф для підприємців третьої групи буде залежати від того, на який період була прострочена оплата. Якщо платіж був затриманий до 30-ти днів, то ФОП доведеться сплатити додатково 10% від ЄП. Якщо оплату прострочили на термін більше календарного місяця, то штраф становитиме 20% від єдиного податку.
Пеня нараховується по-різному. Якщо підприємець самостійно виявив прострочення, слід порахувати кількість днів з моменту останньої виплати податку. Пеня нараховується з 91-го дня.
Якщо прострочення помітила податкова служба, то вона самостійно визначить штраф. Пеня буде нараховуватися з першого робочого дня після закінчення терміну сплати і до моменту погашення заборгованості. У неї буде входити і нарахований штраф. При цьому пеня буде нараховуватися виходячи з облікової ставки Нацбанку України (120% річних).
Якщо підприємець недоплатив єдиний податок, то наступний платіж піде в суму погашення боргу. Кошти, що залишилися будуть відправлені на сплату пені, штрафу.
У випадках, якщо ФОП другий квартал поспіль ходить в «боржниках», і 1-го числа у нього є заборгованість, його позбавлять можливості користуватися спрощеною схемою. Йому доведеться повернутися до загальної. Знову перейти на «спрощенку» можливо буде тільки після чотирьох кварталів на поточній схемі.

Що таке податкові канікули

Підприємці першої та другої груп мають право щорічно звільнятися від сплати єдиного податку. Це доступно тільки тим ФОП, у яких немає співробітників. Один раз за календарний рік вони можуть взяти відпустку або лікарняний.
Особливості податкових канікул:

  • для отримання відпустки необхідно заздалегідь подати заяву, де вказати період відпочинку не менше місяця;
  • щоб отримати лікарняний, потрібно прикріпити до заяви копію лікарняного листа, де зазначено, що підприємець хворів не менш 30-ти днів;
  • під час податкових канікул заборонено отримувати прибуток.

Якщо органи нагляду побачать, що на рахунку ФОП під час відпустки надходять кошти, то податок доведеться заплатити. Але це не поширюється на фінанси, які перераховані за продукцію, продану раніше.

Підвищена ставка ЄП: хто платить

В Україні підвищена ставка єдиного податку для ФОП становить 15%. Вона нараховується тим підприємцям, які порушили умови «спрощенки».

  • Перевищення максимально допустимого річного доходу.
  • Негрошовий дохід. Це бартер, розрахунки за допомогою векселів або електронних грошей.
  • Отримання прибутку забороненим способом, або не внесених до реєстру платників ЄП. Для кожної категорії підприємців встановлені допустимі види діяльності.

При порушеннях умов спрощеної схеми, ФОП доведеться перейти на загальну, а з забороненого доходу сплатити додатково 15%. Те ж стосується і прибутку, яка перевищила ліміт. Наприклад, для підприємців другої групи допустимо в рік заробляти не більше 1,5 млн грн. Якщо його дохід становитиме 2 000 000 грн, то з 500 000 доведеться заплатити 15% податку, а ФОПу переоформитися на третю групу.

Нюанси

У підприємця можуть не збігатися податкова адреса і місце ведення діяльності. Якщо відповідна служба зробить висновок, що ФОП працює на території декількох адміністративних одиниць, до нього можуть застосувати максимальну ставку. Вона може бути вищою за ту, яку встановила місцева рада. Якщо це сталося, то можна звернутися в ДПС із заявою про перегляд ставки, а якщо це не допоможе, то варто подати в суд.
Якщо ФОП зареєструвався в середині місяця і відразу подав заяву на «спрощенку», за це йому все одно доведеться заплатити перший ЄП до 20-го числа наступного місяця. Так, перші дні підприємництва будуть вважатися діяльністю на загальній системі, тому з отриманого доходу потрібно буде заплатити ПДФО. Це стосується тільки 1-й і 2-ї груп.
При закритті статусу необхідно заплатити за останній місяць підприємництва. Навіть якщо ФОП офіційно закриють 1-го числа, потрібно буде заплатити за весь місяць.

Рубрики:
Отзывов (0)