Як знизити ставку за іпотекою

Як знизити ставку за іпотекою

Середня ставка за іпотечним кредитом в Україні складає 20% річних. Але для багатьох жителів країни навіть такий відсоток залишається непід’ємним. Тому позичальники часто цікавляться питанням: «Як знизити відсоткову ставку за іпотекою і чи можна це зробити?» Зниження відсоткової ставки можливе, і в цій статті ми розкажемо, як це зробити.

Станьте постійним клієнтом банку

У кожного українського банку передбачена своя програма лояльності для постійних клієнтів, у тому числі і зниження ставок за іпотекою. Якщо ви вже кілька разів оформлювали кредит в одному і тому ж банку, користуєтеся його карткою або маєте там внесок, то можете сміливо розраховувати на лояльні умови іпотечного кредитування.


При оформленні документів на отримання грошей нагадайте співробітникам банка, що ви користуєтеся його послугами більше двох чи трьох років.


Якщо проблем з поверненням боргів не було і ваша кредитна історія в порядку, ви можете отримати знижку за відсотками від 0,5 до 1%. А якщо дуже пощастить, банк дасть відстрочку у виплаті кредиту.

Оформіть спочатку депозит

Банки лояльні до тих клієнтів, які відкривають депозитні внески. Якщо ви давно замислюєтесь про іпотечне кредитування, то спочатку відкрийте депозитний рахунок у банку та періодично поповнюйте його.

Коли стане питання про іпотеку, банк запропонує вам більш прийнятні умови: зниження відсоткової ставки до 2%, відстрочка платежів, перегляд умов кредитування, юридична допомога в оформленні угоди та інші послуги.

Розривати договір депозиту не варто до того моменту, поки не підпишете папери для отримання іпотечного кредиту. Наявність депозитного внеску розглядається банком як гарантія фінансової стабільності клієнта.

Зверніться до «зарплатного» банку

Хочете отримати зниження іпотечного кредитування? Тоді зверніться до банку, де отримуєте зарплату. Вам точно запропонують декілька програм лояльності, у тому числі і зниження відсоткових ставок за іпотечним кредитуванням від 0,5 до 1% річних.

Також банк зможе надати й інші лояльні умови придбання житла у кредит. Це може бути юридичний супровід, відстрочка платежів, пролонгація строку виплати кредиту та інші програми.

Зробіть максимальний перший внесок

Позичальники, які оформлюють іпотечний кредит, мають спочатку внести не менше 10–20% від вартості житла. Але якщо є можливість збільшити цю суму, то банк зможе надати вам знижену відсоткову ставку.

Кожні додаткові 10% до першого внеску знижують відсоткову ставку на 0,5%. Звичайно, знайти таку велику суму складно, тому деякі клієнти спочатку оформлюють мікропозику на суму до 40–50% у МФО. Усі взяті кошти йдуть на перший внесок. У результаті у позичальника залишаються два кредити, але з низькими відсотковими ставками.

Скорочуйте термін кредитування

Строк іпотечного кредитування в Україні складає від 7 до 12 років. Більшість позичальників прагнуть оформити договір на максимально можливий строк, щоб зменшити щомісячні виплати. При цьому збільшується і розмір відсоткової ставки.

У результаті клієнт переплачує у 1,5–2 раза більше в порівнянні з кредитом, оформленим на 7 років.

Намагайтеся виплатити борг перед банком за короткий строк, тоді можна отримати зниження за кредитною ставкою до 2%.

Оформіть кредит в іноземній валюті

Деякі банки пропонують оформити іпотечний кредит в іноземних валютах, які не користуються популярністю у країні. Наприклад, підписуючи договір кредитування в японських ієнах або турецьких лірах, ви можете значно зекономити на ставках і в цілому на виплатах. Однак варто враховувати ризики, пов’язані з курсовими коливаннями валют.

Зниження відсоткової ставки у процесі повернення кредитів

Якщо ви вже оформили іпотечний кредит та виплачували його протягом певного часу, то досягти зниження ставки буде складно. Однак ви можете розраховувати на зменшення відсотків у таких випадках:

  • Народження третього та наступних дітей, отримання статусу багатодітної родини.
  • Отримання травми, інвалідності. Деякі банки готові піти на поступки своїм клієнтам та знизити відсоткову ставку за іпотекою у разі надзвичайних випадків та втрати працездатності.
  • Складна життєва ситуація. Якщо ви втратили роботу і знайти нову поки не вдається, то зверніться з заявою до банку. Вам або знизять відсоткову ставку, або подовжать строк повернення кредиту. У деяких випадках банк може надати «кредитні канікули» — проміжок часу від декількох місяців до півроку, коли вам взагалі не потрібно виплачувати кредит.

Підіб’ємо підсумок

На сьогоднішній день існує декілька способів знизити відсоткову ставку за іпотечним кредитом як до його оформлення, так і у процесі виплати боргу. Якщо ви всерйоз хочете взяти іпотеку в банку, то варто діяти наступним чином:

  1. Подайте заявки в банки, послугами яких ви вже користувалися або користуєтесь, щоб з’ясувати можливі програми лояльності.
  2. Зберіть максимально можливу суму для першого внеска, щоб знизити ставку за кредитом.
  3. Оформляйте іпотеку на короткий строк. В ідеалі час погашення іпотеки має складати від 5 до 8 років. У такому разі ви суттєво зекономите на переплатах та знизите відсоткову ставку.
Рубрики:
Теги:
Отзывов (0)