Що буде, якщо прострочити займ

Отримання позики в мікрофінансової організації мало чим відрізняється від оформлення банківського кредиту з точки зору зобов’язань. В обох випадках позичальник зобов’язується дотримуватися встановленого порядку виплат, і поява прострочень по платежах призводить до наслідків. Якщо ви опинилися в такій ситуації, важливо розібратися, що робити, якщо прострочили мікропозик, і які кроки зробити, щоб мінімізувати негативні наслідки.

Що буде, якщо прострочити займ: які заходи вживають МФО

Мікрофінансові компанії здатні практикувати жорсткі методи стягнення простроченої заборгованості. Існує ймовірність залучення до справи колекторів, які використовують неприємні для позичальників інструменти, іноді навіть перетинають кордони закону. Тому краще постаратися зробити так, щоб кредитор взагалі не починав процес стягнення боргу.

Після виникнення прострочення відразу починають нараховуватися пені. Вже на наступний день позичальникові може надійти дзвінок з мікрокредітной організації з метою дізнатися про причини несплати і прояснити плановану дату закриття боргу. З високою ймовірністю дзвінки стануть регулярними – до моменту, поки потрібна сума не буде отримана.

Справи позичальників, які намагаються ховатися або категорично відмовляються платити, швидко передають колекторським агентствам. В цьому випадку боржникові варто приготуватися до наступного:

  • регулярних дзвінків, причому не тільки самому позичальникові, але і його родичам;
  • візитам колекторів додому або за місцем роботи;
  • появі листівок, які дискредитують позичальника в очах сусідів.

Іноді дії колекторів переступають етичні норми і рамки закону і виражаються в псуванні майна, погрозах, психологічному тиску. Якщо ви зіткнулися з подібними методами, звертайтеся в поліцію і повідомляйте про порушення колекторами закону.

Стягнення прострочених позик через суд

Якщо колектори не змогли домогтися потрібного результату, і заборгованість так і залишилась непогашеною, мікрофінансові компанії можуть звернутися до суду. Навіть при онлайн-оформленні позик між клієнтом і кредитною організацією обов’язково підписується електронна угода, що має таку ж юридичну силу, як і звичайний паперовий договір. Відштовхуючись від цього, суд стає на бік кредитора і зобов’язує боржника виплатити заборгованість.

Позичальник має право і сам звернутися до суду, якщо вважає, що кредитор діє поза рамками закону. Але зараз мікрофінансові компанії найчастіше ведуть діяльність на законних підставах, так що приводи для причіпок знайти складно. Якщо суд зобов’язує боржника виплатити борг, виконання судового рішення контролюють пристави, які мають право:

  • заарештувати частину заробітної плати позичальника;
  • накласти арешт на банківські рахунки і депозити;
  • заарештувати майно, якщо у боржника немає офіційного доходу і рахунків.

При такому розкладі спробуйте домовитися з приставами, наприклад, про погашення боргу шляхом внесення часткових платежів раз на місяць, які будуть для вас посильними.

Що робити, якщо прострочили займ: пролонгація

Якщо ви усвідомлюєте, що повернути позику вчасно не виходить, поцікавтесь можливістю пролонгувати договір. Це дієвий спосіб запобігти проблемам, але таку послугу надає не кожна мікрофінансових компанія.

Варто враховувати, що пролонгація надається на комерційній основі, і позичальникові доведеться за неї заплатити. Тут можливі варіанти:

  • відстрочка виплати основного боргу за умови погашення нарахованих відсотків;
  • виплата фіксованої суми або певного відсотка від суми основного боргу.

Якщо кредитор не надає такої можливості, доведеться шукати альтернативні варіанти – наприклад, отримувати позику в іншій установі і з її допомогою закривати наявну заборгованість. Але якщо ви вже допустили прострочення за чинним договором, з оформленням нового кредиту можуть виникнути складності.

Ще один варіант – отримати кредитну картку з безвідсотковим періодом. Вигідніше за все, якщо вдасться знайти пропозицію, що передбачає безкоштовне зняття готівки, на яке теж поширюється пільговий період. Ви знімете гроші з карти і закриєте наявний борг за позикою, а вже потім будете погашати заборгованість за кредиткою.

Варто пам’ятати, що прострочення (особливо тривалі) допускати небажано ще й тому, що вони ведуть до неконтрольованого зростання боргових зобов’язань і погіршення кредитної історії. У критичній фінансовій ситуації не ховайтеся від кредитної організації. Навпаки, постарайтеся домовитися з кредитором, пояснити свою ситуацію. З МФО непросто знайти компроміс, але спробувати зробити це краще, ніж уникати діалогу.

Альтернативні способи вирішення проблеми: рефінансування

Традиційне рефінансування, пропоноване банківськими організаціями, в такій ситуації оформити не вийде:

  • мікрокредити не потрапляють під такі програми через короткий терміну погашення по ним;
  • рефінансувати дозволяють тільки кредити, за якими не було прострочень.

Рефінансування можна було б організувати самостійно, оформивши банківський кредит і погасивши з його допомогою діючу заборгованість. Але якби у позичальника була така можливість, навряд чи б він спочатку брав мікропозик під більш високий відсоток. Якщо деякі МФО неохоче видають позики клієнтам з діючою заборгованістю, то банки тим більше.

Де оформити позику при діючих простроченнях

Один з дієвих способів виправити ситуацію – оформити позику в мікрофінансової організації, яка лояльно ставиться до наявності діючих прострочень. Для цього можна скористатися пропозиціями, представленими на нашому сайті. Наприклад, My Wallet перераховує на карту до 10 000 гривень на будь-які потреби за ставкою від 0,3% в день. Також є «Бистрозайм», в якому можна отримати до 15 000 гривень за ставкою від 0 до 2% на добу на термін від 7 до 30 днів.

При виборі в першу чергу відштовхуйтеся від пропонованих умов, але також беріть до уваги рейтинг продукту, який представлений на сайті у вигляді зірок і формується на підставі відгуків інших користувачів. Кожен кредитний продукт, який потрапляє в перелік пропозицій, проходить обов’язкову перевірку з боку досвідчених редакторів, тому можна не побоюватися за надійність.

Рубрики:
Отзывов (0)