Для чого потрібна страховка кредиту

Якщо ви зверталися в кредитну організацію, щоб отримати позикові кошти, то напевно стикалися з ситуацією, коли співробітник пропонує додатково оформити страховку. В одних установах кажуть, що це справа добровільна, в інших стверджують, що без страхового поліса отримати позику не вийде. Чи є така послуга обов’язкової і для чого потрібна страховка по кредиту, розповімо далі.

Що таке страхування кредиту

Страхування по кредитах – додаткова послуга, яку клієнтам надають не самі кредитні установи, а їх партнери. Вона не належить до самого займу і не є його частиною. Мета послуги – захистити позичальника і його родичів від потенційних проблем з погашенням боргу в майбутньому. Наприклад, якщо виникнуть непередбачені ситуації – людина втратить роботу або працездатність, захворіє або помре. Страхові компанії самі вирішують, які послуги надавати і які випадки страхувати, а також встановлюють тарифи.

Чи є особисте страхування обов’язковим з точки зору закону? На це питання відповідь негативна – це добровільна послуга, незважаючи на те, що банківські співробітники іноді стверджують зворотне. Навіщо потрібна страховка на кредит? Щоб забезпечити безпеку самого позичальника та його родичів. Якщо з людиною станеться щось, що позначиться на його здатності виплачувати борг, заборгованість погасить страхова компанія.

Страхування, яке обов’язково за законом

Єдиним обов’язковим згідно із законом видом страхування є страхування житлової нерухомості при оформленні іпотеки (це вимога закону «Про іпотеку») або іншого майна (наприклад, автомобіля). Що стосується додаткових видів страхування, наприклад життя позичальника (у тому числі страхування від нещасного випадку) і титулу, вони оформляються на розсуд клієнта. Хоча складність може полягати в тому, що банк просто не захоче надавати послугу клієнту, який відмовляється від оформлення страховки, хоч це і незаконно.

Які види страхування ще бувають

Страховка – це не єдиний універсальний продукт. Навпаки, в питаннях страхування все індивідуально. Страхувати можна майно, життя, працездатність, робоче місце.

Для стабільного погашення заборгованості потрібен постійний дохід. Якщо людина втрачає роботу або здатність стабільно працювати, коштів на проживання може не вистачати, і з виплатою кредиту виникають проблеми. Прострочення за платежами призводять до нарахування пені, в результаті чого позичальник ризикує потрапити в боргову яму. Завдяки страховці таких ситуацій можна уникнути.

Клієнтам вигідно страхувати предмет застави при іпотечному або автокредиті. Якщо з будинком, квартирою або автомобілем щось трапиться, страховик покриває отримані збитки. Але не менш вигідно страхування для самих банків, які при такому розкладі захищаються від потенційних невиплат. При виникненні страхового випадку кредитор отримує компенсацію і не витрачає сили і час на стягнення заборгованості з проблемного клієнта.

Рішення, незважаючи на вмовляння кредитних організацій, оформляти чи добровільне страхування, приймати тільки вам. Сьогодні клієнти набувають страховки не тільки при взятті іпотеки, автокредиту або великих споживчих кредитів – поліси оформляють навіть на пластикові банківські картки, щоб захиститися від дій шахраїв.

Підводячи підсумки, можна відзначити кілька пунктів:

  • оформлення страховки по кредиту захищає позичальника, але для отримання страхових виплат при настанні страхового випадку необхідно докласти багато зусиль;
  • у позичальника є право самостійно вибрати страхову компанію;
  • оформлення страховки обов’язково при отриманні іпотеки і автокредиту.

Безліч корисних фінансових інструментів ви зможете знайти на нашому сайті. За підбір пропозицій тут відповідають досвідчені редактори, які ретельно аналізують як самі організації, так і їх продукти.

Рубрики:
Отзывов (0)