Як правильно спілкуватися з колекторами

Як спілкуватися з колекторами

Колектор — це співробітник агентства, який стягує борги на користь банку або МФО. Якщо ви прострочили оплату за кредитами або займами, і повернути ніяк не виходить, з вами обов’язково зв’яжуться колектори. Вони можуть діяти незаконно: погрожувати, принижувати або шантажувати боржників. Ви маєте знати, як поводитися в будь-якій ситуації.

Що каже закон

Згідно з законодавством України, колекторські агентства мають право вимагати повернення грошей від боржника наступними способами:

  • Телефонувати з 08:00 до 22:00;
  • Відправляти SMS-повідомлення;
  • Відправляти електронні листи;
  • Відправляти листи поштою;
  • Особисто зустрічатися з боржником, але не частіше 2–3 разів на місяц.

Будь-які погрози, приниження, шантаж боржника або членів родини вважаються незаконними і мають стати причиною звернення в поліцію.

Топ-7 порад для тих, хто спілкується з колекторами

Якщо ви прострочили платежі за кредитами і до вас прийшли колектори, притримуйтесь наступних правил спілкування з ними, щоб зберегти своє майно, час і нерви.

Порада 1. Зберігайте спокій

Витримати розмову з колектором, який погрожує або шантажує, важко. І тим не менш важливо зберігати спокій і не відповідати на грубість у такій же манері. Без претензій та хамства вислухайте, що вам каже колектор. Навіть якщо це образи.

Якщо колектор з перших слів починає хамити вам, сміливо кладіть трубку або зачиняйте двері квартири.

Порада 2. Записуйте розмови та зберігайте листи

Дуже важливо збирати докази порушення закону з боку колектора. Для цього записуйте всі розмови з представниками агентства та зберігайте надіслані листи, електронні чи бумажні.

Візьміть за правило вмикати запис розмов, якщо вам телефонують з незнайомого номеру, а також фіксуйте дату та час дзвінка. Якщо колектори турбують вас у недозволений час, зверніться до поліції.


Колектори мають право турбувати вас тільки по буднях і лише з 08:00 до 22:00.


Порада 3. Збирайте особисті дані колекторів

Якщо вам телефонує колектор, попросіть його представитися. Вам потрібно дізнатися прізвище, ім’я, посаду, а також назву колекторського агентства. Важливо, щоб колектор сам назвав себе.

Якщо колектор не представляється, одразу припиняйте розмову. Кладіть трубку, зачиняйте двері, йдіть.

Порада 4. Не розголошуйте свої персональні дані

Жодний колектор не має права вимагати від вас дані паспорта або ідентифікаційного коду. Це може бути навіть небезпечно. Колекторами можуть представитися звичайні шахраї, які збирають інформацію від наївних боржників, щоби взяти під ваше ім’я нові кредити.

Ніяких паспортних даних колектору повідомляти не слід.

Порада 5. Не вірте погрозам

Коли колектори погрожують, що віднімуть за борги квартиру або житло близьких, у багатьох починається паніка. Ви готові погодитися на будь-які умови, тільки б не позбавитися нерухомості.

Запам’ятайте: колектори не можуть відібрати ваше житло без рішення суду. Також співробітники колекторського агентства не мають права забирати особисті речі, обладнання або інструменти, якими ви заробляєте собі на життя. Те ж саме стосується грошей та продуктів.

Порада 6. Колектори не мають права приходити на роботу або турбувати сусідів

Будь-які візити представників колекторського агентства на роботу до боржника вважаються незаконними. Якщо таке відбулося, сміливо пишіть скаргу до прокуратури за розголошення банком або третьою стороною вашої персональної інформації. Обов’язково з’ясуйте, з якого саме колекторського агентства приходили співробітники, бо існує практика «перепродажі» боргу іншим подібним структурам.

Якщо колектор прийшов до вас на роботу, турбує родичів і сусідів — пишіть заяву в поліцію.

Порада 7. Вам обіцяють розібратися з колекторами за невелику суму

Вам можуть зателефонувати юристи, які називають себе антиколекторами. За «невелику суму» — біля 30% боргу — обіцяють розібратися з вашими кредитами раз і назавжди. Не вірте в ці обіцянки. Діяльність антиколекторів до кінця не врегульована законом, тому потрібно бути максимально уважними. Якщо антиколектори виявляться шахраями, то ви не лише отримаєте ще більший борг, але й можете бути притягнуті до кримінальної відповідальності.

Як поводитися, якщо колектори порушують закон

Не завжди методи впливу на боржника представниками агентств залишаються в рамках закону. Якщо ви вже маєте справу з колекторами, то потрібні знати наступне.

Особисті зустрічі неминучі

Колектори будуть не лише телефонувати і писати, але й прийдуть додому. Не бійтеся їх і не губіться. Притримуйтесь порад, що описані нижче.

  • Попросіть колекторів надати документальну підставу звернення до вас. Наприклад, виписку з банку про суму боргу. а також угоду між банком та колекторським агентством.
  • Фіксуйте спілкування з колекторами на відео.
  • Не розголошуйте інформацію про себе або близьких, їхнє місце проживання, роботи чи прибутки.
  • Не підписуйте ніяких документів. Якщо вам пропонують або змушують їх підписати, скажіть, що підпишете папери після консультації з юристом і лише в банку, де оформлювали кредит.
  • Якщо вам погрожують, одразу викликайте поліції. Вести розмову з хамами не має сенсу.
  • Не передавайте гроші колекторам з рук до рук на місці. Будь-які платежі потрібно робити лише в банку, заповнивши платіжне доручення.

Колектори намагаються проникнути в будинок

Іноді розмова на підвищених тонах переходить у насилля. Колектори намагаються зайти до будинку і забрати цінні речі. Це грубе порушення закону, тому негайно викликайте поліцію та фіксуйте дії представників колекторського агентства на відео.

Обов’язково напишіть заяву в поліцію про незаконне проникнення до житла.

Шантаж у соціальних мережах

Колектори готові давити на боржника навіть у соціальних мережах. Образи, погрози, розсилка загрожуючих листів друзям — незаконні дії. Зробіть скріни повідомлень та написів. Не видаляйте їх, а краще напишіть заяву в поліцію та надайте докази.

Спеціалісти швидко встановлять IP-адреси зловмисників та покарають їх за публічне приниження. Також ви можете подати до суду на колекторів за приниження честі та гідности.

Підіб’ємо підсумок

Якщо ви заборгували гроші банку або МФО, рано чи пізно до вас звернуться колектори, потрібно бути готовим до цього і знати як правильно спілкуватися з колекторами. Запам’ятайте:

  1. Завжди розмовляйте з колекторами ввічливо, не хаміть та не грубіть.
  2. Дізнайтеся персональні дані працівника колекторського агентства. Якщо від відмовляється представлятися, кладіть трубку або зачиняйте двері.
  3. Завжди записуйте телефонні розмови з колекторами або фіксуйте на відео їхні візити.
  4. Якщо ваші права порушуються, одразу ж пишіть заяву до поліції або прокуратури.
  5. Попередьте співрозмовника про те, що розмова буде записуватися.
  6. Говорити з співрозмовником потрібно впевнено, так як позичальник має право виплатити прострочену заборгованість в порядку закону.
  7. Поясніть причину прострочення заборгованості, щоб повідомити про подальшу виплату.

Навіть якщо колектори перестали вас турбувати, борг перед банком нікуди не зник. Намагайтеся не допускати прострочек і погашати заборгованість вчасно.

Рубрики:
Теги:
Отзывов (0)