Кредити та мікропозики. У чому їхня схожість і відмінність

Більшість користувачів не бачать різниці між кредитами та мікропозиками, помилково вважаючи їх абсолютно однаковими видами отримання грошей. На перший погляд різниці не помітно: ви отримаєте гроші під відсотки на певний термін. У цій статті розглянемо основні відмінності кредиту та мікропозики, щоб уникнути помилок при оформленні договору та повернення боргу.

Що спільного у мікропозик і кредитів

У кредиту та микропозики є багато схожих характеристик, які змушують думати позичальників, що це одне й те ж.

Термін повернення

Кредит, як і мікропозика, — гроші, що виділяються позичальнику і мають бути повернені у строк, що вказаний в договорі. У разі прострочення виплати боргу з позичальника стягуються відсотки, штрафи та пеня.

Платність

За користування кредитними коштами або грошима мікрозайму передбачено начислення відсотків. Ви завжди маєте повернути більше, ніж брали у борг.

Гарантійність

Кредити та позики в більшості випадків видаються під залог якогось майна. Частіше за все це житло, автомобілі або інші цінні речі. Якщо позичальник не зміг повернути борг вчасно, банк або МФО має право подати до суду і отримати право на володіння його майном.

Зворотність

Мікропозику або кредит потрібно повернути у строк з усіма відсотками. Якщо позичальник не може розрахуватися, то банк передасть інформацію про борг колекторським агентствам, які стягнуть гроші самостійно або через суд. У такому разі боржник має сплатити ще й судові витрати.

Репутація

Прострочення платежів за кредитами стане причиною внесення негативної відмітки у вашу кредитну історію.

Відмінність мікропозики від кредиту

Відмінностей набагато більше, ніж суспільних рис. Тому позичальнику потрібно бути максимально уважним, підписуючи договір на кредитування чи позику.

 МикропозикаКредит
Сторона, що видає грошіМікрофінансова або мікрокредитна організаціїБанк
Вступ у силу договораПісля передачі грошей позичальникуПосле подписания договора, даже если деньги на счет заемщика еще не поступили
ВідсоткиМоже бути безвідсотковим. Часто позики без переплат пропонують новим клієнтам або по акціїВсегда предусмотрен процент за пользование кредитом. Размер процентной ставки устанавливает банк.
Документи для оформленняВ більшості випадків досить паспорту позичальника та ІПН

Нужен пакет документов:

  • Копии паспорта и ИНН;
  • Справка о доходах;
  • Справка с места работы;
  • Копия трудовой книжки;
  • Справка о составе семьи;
  • Другие документы по требованию банка.
Цільове призначенняМікропозику можна витратити на будь-які цілі: від купівлі їжі та одягу до поїздки на ГаваїВ большинстве случаев кредит имеет четкую цель: покупка жилья или автомобиля, техники и оборудования. Некоторые банки готовы предоставить нецелевой кредит, но сумма заемных средств ограничена.
Вимоги до позичальникаВік від 21 до 65 років, наявність стабільного прибутку
  • Возраст от 21 до 65 лет;
  • Стабильный доход;
  • Стаж на последнем месте работы от 1 года;
  • Наличие гражданства;
  • Регистрация по месту расположения банка;
  • Другие требования, которые может предъявлять банк, необходимо уточнять на месте.
Термін кредитуванняВидаються терміном від кількох тижнів до рокуВыдаются на срок от 6 месяцев до нескольких лет
Термін погашення кредитуПозику ви можете погасити одразу, як тільки з’являться гроші, або сплачувати частинами по кілька разів на місяцьПлатежи в банк четко прописаны в договоре. За досрочное погашение долга к заемщику могут применяться санкции и штраф

 

Підіб’ємо підсумок

  1. Кредити, як і мікропозики, мають певний термін повернення, платність та гарантійність. Позичальник має вчасно повернути гроші закладу. Якщо це зробити не вдалося, то боржнику начислять пені, штрафи та відсотки за прострочення.
  2. Настання відповідальності перед МФО виникає у позичальника одразу після отримання грошей на руки, а за договором кредитування — одразу після підписання.
  3. Вимоги до позичальника, що оформляє кредит, набагато суворіші. Вам потрібно зібрати пакет документів, щоб заключити договір кредитування. Для отримання мікрозайму достатньо копії паспорта.
  4. Погасити борг за мікропозикою можна у будь-який підходящий момент, а виплати за кредитом суворо регламентовані договором. Зривання строків погашення кредиту може призвести до отримання негативної відмітки у кредитній історії.
Рубрики:
Теги:
Отзывов (0)