Як правильно порахувати відсотки за кредитом

Знання того, як правильно порахувати відсотки по кредиту, допоможе уникнути фінансових проблем у майбутньому. Отримані дані дозволять дізнатися обсяг переплати, загальний і за місяць. Розрахунок регулярних платежів покаже, скільки потрібно буде виділяти з бюджету, і допоможе зробити висновки про доцільність кредиту.

Як розрахувати розмір переплати

Кредит зараз – відмінна можливість вирішити матеріальні проблеми, придбати товари, оплатити послуги, навчання. У той же час зобов’язання перед банком можуть принести неприємності. Щоб не виникло проблем, потрібно бути впевненим в тому, що борг буде погашений. Для цього потрібно знати, як порахувати річний відсоток від суми кредиту і чи є додаткові комісії.
Крім ставки, клієнту потрібно враховувати:

  • комісію – вона може бути одноразовою, щомісячної або щорічної;
  • страховку;
  • оплату за інформаційне повідомлення;
  • обслуговування карти, рахунки.

У банків різні умови, тому є варіант укласти договір, оплачуючи тільки річну ставку. Деякі фінустанови пропонують позику під мінімальний відсоток, але з дорогою комісією. Щоб оцінити об’єктивно рівень переплати, потрібно запитувати інформацію у співробітника банку по кожному з пунктів (наявність страховки, комісії, плати за обслуговування рахунку та карти).
Якщо ви знаєте, як порахувати відсотки від суми кредиту і які додаткові платежі вам варто робити, їх суму, то ви зможете взнати загальний обсяг переплати. Для цього варто додати до отриманого результату розмір комісії, страховки, обслуговування рахунку, додаткових витрат. Орієнтуйтеся на загальну суму і тоді зрозумієте, чи по кишені цей кредит. Розмір переплати залежить не тільки від відсотків, але і від терміну – чим коротше період виплати позики, тим менше буде націнка.

Як розрахувати річну ставку

Відсотки є ключовим орієнтиром при виборі кредиту. Самостійно їх можна розрахувати за допомогою формул.

Тут під «Sc» маємо на увазі суму кредиту, а «p» – період кредитування в місяцях. Для прикладу розглянемо кредит на 10 000, взятий на півроку під 17%. Підставимо відомі дані в цю формулу.

Так, якщо позика не включає додаткових платежів, то сума переплати складе 495,83 грн. Врахуйте, що реальна ставка може виявитися набагато вище. Банки зазвичай називають номінальні відсотки. Тому варто проводити розрахунки за ефективною ставкою, яка включає додаткові платежі. Цей показник можна запросити у співробітника банку.
Якщо ви не знаєте, як правильно порахувати відсотки по кредиту, і боїтеся заплутатися в формулі або не бажаєте витрачати час, скористайтеся онлайн-калькулятором. Ввівши процентну ставку, суму і період ви отримаєте точний обсяг переплати по відсотках.

Як зробити кредит дешевше

Банківський продукт нерідко оформляється з паралельним отриманням страховки. Якщо позичальник бере кошти на покупку авто або нерухомості, то додаткових витрат не уникнути. В першу чергу це страховка життя і застави. А ось при споживчих кредитах деяких витрат можна уникнути, заощадивши сотні гривень.
Щоб не переплатити, під час оформлення договору, запитуйте у співробітника банку, яка з страховок є обов’язковою. Погоджуйтеся виплачувати тільки ті, без яких не видадуть кредит.
Деякі банки пропонують взяти позику без переплат. Безвідсоткова розстрочка доступна клієнтам, які оформили кредитну карту. Такі пропозиції є у ​​ПриватБанку («оплата частинами») і Monobank («купівля частинами»). Власники карт виплачують розстрочку рівними платежами без нарахування відсотків.

Рубрики:
Отзывов (0)