Як рефінансувати кредит

Якщо у позичальника немає можливості погасити кредит, то банки пропонують декілька рішень. Одне з них — рефінансування кредитів. Україна прийняла нові ставки за кредитами, які будуть на 5–10% нижче, ніж у попередні роки.

У зв’язку з цим перекредитування стає вигідним не лише боржникам, але й позичальникам, які ще не виплатили кредити минулих років, адже тепер кредит можна взяти під менші відсотки. Як працює програма рефінансування кредиту, розповімо нижче.

Перекредитування: як це працює

Рефінансування кредиту — одна з форм реструктуризації боргу, яку використовують банки для повернення грошей. Її суть полягає у видачі нового кредита на більший строк і з меншою відсотковою ставкою для погашення заборгованості.

Фактично рефінансування — це ще один кредит, який піде цілком на повернення старого боргу. Боржник не може витратити отримані кошти на власні потреби, бо цей кредит має цільове призначення.

Перекредитування має декілька форм. Ви можете скористатися послугою у тому ж закладі, де був оформлений кредит від самого початку, або замовити рефінансування кредитів у інших банках.

Особливості рефінансування

Рефінансування — це не просто черговий кредит, а видача грошей на конкретні цілі. Тому існує декілька особливостей такої процедури, які потрібно знати.

  1. Ви можете витратити отримані від банку гроші лише на погашення заборгованості. Якщо вас викриють у розтраті коштів на інші цілі, то потрібно буде повернути два кредити та заплатити штраф.
  2. Рефінансуванням можуть скористатися не лише фізичні, але й юридичні особи, які мають заборгованість за одним або декількома кредитами.
  3. Якщо позичальник сумлінно виконував свої обов’язки, то банк не захоче втрачати такого клієнта та надасть черговий кредит. Ненадійним позичальникам банки практично не видають гроші на рефінансування, тому оформити послугу буде складно. У такому випадку можна спробувати взяти позику у МФО або приватних кредиторів.
  4. Також на погашення старого боргу може бути спрямований і споживацький кредит. Отримати його простіше, ніж домогтися кредитування, а цільове призначення платежів ніхто не перевіряє. У більшості випадків позичальники вчиняють саме так: гроші спрямовуються на рефінансування інших кредитів.

Як оформити рефінансування

Пакет документів, необхідний для отримання рефінансування, залежить від того, де ви оформлюєте послугу: у банку чи МФО. Але вам точно знадобляться наступні папери:

  • Заявка на рефінансування, яка заповнюється в установі;
  • Копія паспорту;
  • Копія ідентифікаційного коду;
  • Довідка про доходи за останні півроку, завірена печаткою організації;
    Довідка про розмір боргу, яку вам видадуть у банку, де був оформлений кредит;
  • Кредитний договір, а також, якщо є, договір поручительства або застави.

Юридичні особи мають надати наступні папери:

  • Установчі документи;
  • Довідку про рух грошей за рахунками;
  • Довідку про розмір боргу, а також роздруківку за оплатами кредиту;
  • Кредитний договір.

Якщо ви оформлюєте заявку на рефінансування кредитів онлайн, вам знадобляться копії паспорту та ІПН.

Зібраний пакет документів разом із заявою на рефінансування потрібно подати до банку або МФО. Розглядати заяву будут від 3 до 5 днів. Якщо банк задовольнить вашу заявку, то ви отримаєте гроші на погашення кредитів готівкою або на банківський рахунок.

Коли оформлювати рефінансування

Як правило, до процедури вдаються у наступних випадках:

  • Якщо у позичальника виникли фінансові проблеми і він більше не зможе оплачувати кредит;
  • Коли необхідно подовжити строк кредитування та знизити відсоткову ставку за кредитом;
  • Якщо потрібно перевести всі кредити в один банк і таким чином покращити контроль за погашенням заборгованості.

Підіб’ємо підсумок

Якщо ваші життєві обставини змінилися, і ви не можете погасити кредит вчасно, кращим рішенням стане рефінансування. Ви не тільки виграєте час на погашення боргу, але й знизите ставки за кредитами.

  1. Щоб оформити послугу перекредитування, необхідно:
  2. Дізнатися умови рефінансування в банках та МФО, а після обрати найбільш підходящі;
  3. Підготувати пакет документів і подати заяви на рефінансування;
  4. Після отримання коштів закрити заборгованість за кредитом, бо цільове призначення коштів чітко вказане в договорі перекредитування.
Рубрики:
Теги:
Отзывов (0)