Що таке криптовалюта і як вона працює

Сьогодні про біткоін чули всі. Але досі в багатьох залишається питання «Що таке криптовалюта і як працює?». У світі існує більше 300 видів криптовалют, а щомісячно з’являються та зникають мінімум 10 нових криптомонет.

У цій статті ми простими словами розкажемо, що ж таке криптовалюта, та пояснимо принципи її обігу в системі блокчейн.

У чому суть криптовалюти

Криптовалюта — це цифрова одиниця розрахунку, яка створюється методом розшифрування криптографічних кодів.

Простими словами, криптовалюта — це тільки математичний код, який несе в собі інформацію про монету.

Одиницею виміру всіх криптовалют є коін (у перекладі з англійської мови означає «монета»). Він існує лише у віртуальному просторі, функціонує за рахунок технології блокчейн. На відміну від звичайних (фіатних) грошей — гривень, доларів, євро — криптовалюта не має форми.

Можна виділити декілька головних відмінностей криптовалют від грошей, до яких ми звикли.

 

Характеристика

Криптовалюта

Фіатні гроші

Децентралізація

Жоден орган або держава не може контролювати обіг коіна, його ціну, а також кількість.

Обсяг фіатних грошей контролюється центральними банками, а також світовим банком.

Незалежність формування ціни

Курс криптовалюты не прив’язаний до вартості якоїсь фіатної валюти, золота чи нафти, а формується виключно попитом на криптомонети.

Курс формується у залежності від вартості долару, євро, барелю нафти або граму золота.

Доступність

Криптовалюту завжди можна купити, продати або обміняти на іншу валюту або фіатні гроші. При цьому тільки ви керуєте своїм гаманцем і криптомонетами.

Банк може заблокувати карту або рахунок, де знаходяться фіатні гроші, без видимих причин та підстав. Також платежі можуть бути заблоковані, а переказ грошей з рахунку на рахунок може займати більше тижня.

Вигідність

При оплаті товарів та послуг криптовалютою ви не сплачуєте податок або комісію за роботу банку.

За кожний переказ або іншу операцію банк знімає комісію та отримує налог.

АнонімністьУсі платежі криптовалютами в системі блокчейн залишаються анонімними.Отримувач та відправник коштів завжди відомі.

 

Фінансові аналітики називають криптовалюту «цифровим золотом» та вважають, що майбутнє світової економіки як раз за криптомонетами. А Павло Дуров, засновник месенджера Telegram, вважає — біткоін і частина інших криптовалют зможуть покласти кінець експансії долара.

Яким же чином формується вартість криптовалют і чому вони такі дорогі?

Як формується вартість криптовалют

Як ми вже сказали вище, жоден банк у світі не може створювати криптовалюту самостійно. Емісія криптомонет відбувається виключно в інтернет-просторі, а створення нової монети називається «майнінгом», від англійського слова mining — видобуток корисних копалин.

Процес створення криптомонети довгий та складний. Щоб розшифрувати криптографічний код, потрібні сучасні комп’ютери з потужною відеокартою, які без зупинки будуть підбирати комбінації цифр до коду нової монети.

Фактори, які впливають на ціну криптовалюти:

  • Складність майнінгу, висока вартість обладнання та електроенергії.
  • Обмежена кількість монет. Наприклад, система передбачає створення всього 21 млн. біткоінів, 78% з яких вже добуті. Виробництво інших 22% монет розтягнеться на десятиріччя. На здобич однієї монети будуть йти роки.
  • Інтерес суспільства. Жодна криптовалюта не зможе існувати без постійного інтереса суспільства. Завдяки ажіотажу навколо біткоіну, альткоіну, ефіру вартість цих валют залишається високою.
  • Створення системи обсягу криптовалюти. Якщо раніше купити за криптовалюту товари було складно, то сьогодні є безліч компаній, які приймають цифрові монети. Наприклад, ви можете оплатити авіаквиток, замовити їжу, купити програмне забезпечення для комп’ютера. У 2018 році за криптовалюту вже продавали автомобілі представницького класу, маєтки, яхти та навіть приватні літаки.
  • Дисбаланс у світовій економіці. Країни світу втрачають мільйонні прибутки від економічної діяльності за рахунок різниці курсу валют. Перехід на використання криптомонет дозволить знищити експансію долару.

Вартість криптовалют напряму залежить від ситуації у світі, готовності суспільства здобувати, купувати та витрачати криптомонети.


Не все так райдужно

Незважаючи на те, що криптовалюта має багато переваг, не можна не сказати про недоліки. А їх теж немало:

  • Невороття платежів. Переказ криптовалюти з гаманця на гаманець не може бути відмінений, спростований чи повернутий. Навіть якщо ви помилились на одну цифру в адресі гаманця та відправили дорогі монети не за тою адресою, ви не зможете відмінити платіж або попросити випадкового отримувача повернути вам гроші.
  • Анонімність сприяє розвитку наркоторгівлі та контрабанди. Багато країн виступають проти легалізації криптовалют саме за цією причиною. Анонімність угод дозволяє крупним терористичним організаціям закупати зброю, наркотики.
  • Крах банківської системи. Наповнення бюджету країни і робота банківської системи напряму залежать від кількості податків. Якщо криптовалюти витіснять фіатні гроші, то надходженням до скарбниці немає буде звідки взятися. Це може призвести до порушення економічної рівноваги та краху світової економіки.
  • Заборона криптовалют. У більшості країн світу криптовалюти ще заборонені, тому будь-які покупки за рахунок біткоінів або ефіру вважаються незаконними.
  • Система безпеки. Ключом до криптовалютного гаманця є певний код. Якщо його забути або втратити, ви більше не зможете отримати доступ до криптовалют. З іншого боку, шахраї можуть зламати паролі та доступи до гаманця і вивести всі ваші криптозбереження за декілька хвилин.

Що робити з криптовалютами

Досі не всі користувачі розуміють, що взагалі можна робити з криптовалютою, якщо є фіатні гроші. Ось декілька способів використання криптомонет:

  • Оплата товарів та послуг. Сьогодні у світі більше 1500 компаній офіційно приймають криптовалюту.
  • Інвестиції. Ви можете непогано заробляти на інвестуванні криптовалюти в різні стартап-проекти або ж вкладати в інвестиційні криптовалютні фонди.
  • Торгівля на біржах. Якщо ви знайомі з принципами трейдингу, то торгівля криптовалютами може стати відмінною надбавкою до зарплати або ж основним заробітком.

Висновки

Криптовалюти стають все популярнішими в сучасному світі. Уже сьогодні за криптомонеты можна купити не тільки їжу чи програму для комп’ютера, але й одяг, будинок, автомобіль і навіть літак.

Якщо ви тільки знайомитесь з криптовалютами, то ось основні факти, які потрібно знати:

  1. Криптовалюта — це просто математичний код, який несе в собі інформацію про монету. Жодна крипта не має фізичної форми, а існує тільки в інтернет-просторі.
  2. Вартість криптовалюти напряму залежить від інтересу публіки до неї, кількості монет, які можна здобути.
  3. Криптовалюти вважаються найвигіднішим засобом оплати, бо вам не потрібно сплачувати податки.
  4. Система безпеки криптовалют достатньо висока, а всі платежі залишаються анонімними.
Рубрики:
Теги:
Отзывов (0)