Як обрати поручителя, який сподобається банку

Як обрати поручителя

При оформленні кредита в банку в якості поручителя ми приводимо близького родича або друга. Але не факт, що саме його кандидатура буде схвалена фінансовим закладом, адже до поручителя вимоги такі ж жорсткі, як до самого кредитора. Як обрати поручителя, який точно сподобається банку, розповімо нижче.

Вимоги банку до поручителя

Скажемо одразу, що в кожного банку є свої вимоги до кандидата. Але можна виділити декілька спільних характеристики, які мають бути в ідеального поручителя.

Вік

Банки не схвалюють занадто юних або, навпаки, літніх поручителів. Підходящий вік для кандидата — від 22 до 65 років. У деяких випадках банк може схвалити і 21-річного поручителя, якщо він відповідає іншим вимогам.

Постійна реєстрація

Поручитель має мати постійну реєстрацію у країні. В ідеалі кандидат має бути зареєстрований у тому ж місті, що й позичальник. Тимчасово зареєстровані громадяни та іноземці не можуть виступати поручителями.

Дохід та зайнятість

Якщо у поручителя немає постійного доходу, то, скоріш за все, банк не затвердить його кандидатуру. Для кредитодавця важливо, щоб поручитель мав стабільний прибуток. Стаж на останньому місці роботи має бути не менше 6 місяців. Також допускається до поручительства людина, яка займається приватним бізнесом більше року. При цьому дохід поручителя має бути підтверджений довідкою про доходи або сплати податків для ПП.

Хороша кредитна історія

Поручителі з негативними відмітками у кредитній історії не будуть затверджені банком. Важливо, щоб у кандидата не було несплачених боргів, кредитів, штрафів. З іншого боку, хороша кредитна історія є для банка сигналом, що поручитель відповідально підходить до виконання своїх обов’язків. За таких умов кандидатуру можуть затвердити, навіть якщо поручителю немає 22 років.

Один кредит — один поручитель

Якщо кандидат є поручителем одразу по декільком кредитам, йому можуть відмовити. Банки та МФО дотримуються принципу «один банк, один кредит, один поручитель».

Додаткові переваги

Банки частіше схвалюють кандидатуру поручителя, якщо у нього:

  • Вища освіта;
  • Досвід роботи від 3 років;
  • Престижна та затребувана професія, яка гарантує стабільний дохід;
  • Постійне проживання на одному місці;
  • Високий соціальний статус та наявність державних нагород, наукових ступенів;
  • Є майно.

Якщо поручитель є вашим родичем, то шансів на схвалення його кандидатури набагато більше.

Підіб’ємо підсумок

Ідеальний поручитель, на думку банку, повинен:

  1. Бути вашим родичем або близьким другом;
  2. Мати постійне джерело доходу, яке можна підтвердити документами;
  3. Мати хорошу кредитну історію;
  4. Виступати лише вашим поручителем і не мати власних боргів за кредитами;
  5. Постійно проживати і бути зареєстрованим у місті, де знаходиться відділення банку.
Рубрики:
Теги:
Отзывов (0)