Чому банки відмовляють у видачі кредиту

Ви вирішили оформити кредит, але банк відмовив. Це розповсюджена ситуація. Відзначимо, що в Україні щорічно відхиляється до 30% заявок на отримання споживчого та іпотечного кредитів.

Способи оформлення кредиту

Сьогодні кредит можна оформити двома способами:

  1. Вам необхідно звернутися до банківського відділення, заповнити заявку та надати необхідний пакет документів. Після розгляду банк підтвердить або відхилить заявку на кредит.
  2. Онлайн-кредитування. Для цього позичальник заповнює анкету на сайті банка, надає копії документів та дочікується відповіді від банку.

У обох випадках працівники будуть розглядати не тільки інформацію в анкеті, але й ваші соціальні мережі, кредитну історію та інше.

Причини відмови у видачі кредиту

Отже, ви вирішили оформити договір кредитування безпосередньо у відділенні банку. Після заповнення заявки та надання документів прийшла відмова. Ось найрозповсюдженіші причини того, що сталося.

1. Неправдива інформація

Ви надали довідку, що працюєте у великій компанії і заробляєте до 30 000 гривень, а насправді взагалі безробітний? Банківська служба безпеки дуже швидко з’ясує істину та відхилить заявку. Будь-які дані, що ви вказуєте у заявці, будуть перевірятися.

Співробітники банку обов’язково зв’яжуться з вашим роботодавцем та дізнаються, чи дійсно ви працюєте там, розмір вашої заробітної плати та стаж роботи. Також служба безпеки перевірить ваші паспортні дані, наявність штрафів і прострочек за іншими кредитами.

2. Погана кредитна історія

Ви брали декілька кредитів і не змогли повернути вчасно? Ця інформація обов’язково відобразиться на вашій кредитній історії. І хоча більшість банків готові видавати кредити навіть тим, у кого в КІ є негативні позначки, великий кредит — наприклад, іпотечний — вам навряд чи видадуть.

Погана кредитна історія свідчить про те, що позичальник безвідповідально підходить до виконання своїх обов’язків перед банком, а це зайвий ризик для фінзакладу.

3. Не пройшов скоринг банку

Скоринг — це процедура відбору претендентів на отримання кредиту за внутрішніми вимогами банку. Головна проблема в тому, що ніхто з клієнтів не знає, за якими саме критеріями банк оцінює його кандидатуру та вирішує питання про видачу кредиту.

Працівники фінзакладу не розповідають про вимоги скорингу, тому більшість клієнтів, які отримали відмову, досі не знають про справжні причини.

4. Низький рівень доходу

Низький рівень доходу може стати причиною відмови у кредитуванні. Банк буде враховувати всі ваші джерела заробітку, а також загальний бюджет родини на місяць за вирахуванням суми кредиту та відсотків. Якщо він виявиться менше прожиткового мінімуму, то у кредиті вам відмовлять або зажадають надати поручителя, який зможе повернути борг банку, якщо цього не зможете зробити ви.

Чому банки відмовляють в онлайн-кредиті

Багато людей помилково вважають, що, заповнюючи заявку онлайн, отримують більше шансів на кредитування. Насправді це не так. Банки також відмовляють онлайн-позичальникам з ряду причин. Ось найрозповсюдженіші з них.

1. Неправильно заповнена анкета

Якщо ви зробили помилки або неточності при заповненні онлайн-заявки, то в оформленні кредиту вам відмовлять. Тому уважно вписуйте інформацію про себе в кожну графу.

Зверніть увагу, що при заповненні інформації з контактними даними потрібно вказати правильний номер телефону та код міста, поштову адресу та ІПН. Помилка навіть в одній цифрі може стати причиною відмови. Повторно заповніть форму ви зможете через 1–2 місяці.

2. Сума кредиту занадто велика

Банки з підозрою ставляться до заявок, якщо бажана сума кредиту в декілька разів перевищує доходи клієнта.

Щоби правильно розрахувати оптимальний розмір кредиту, можна скористатися онлайн-калькуляторами, які є на сайті кожного банку. Так ви з’ясуєте реальну суму кредиту, яку зможете отримати.

3. Ризиковий клієнт

Банки не видають кредити клієнтам, які потрапляють до зони ризика. До таких відносяться безробітні, клієнти, що були помічені у перекредитуванні, злісні неплатники штрафів и позик та інші.

Ви не можете приховати цю інформацію від банку, бо у країні існує єдиний реєстр банківських клієнтів, де фіксується вся інформація. І якщо ви вже потрапили в «чорний» список, отримати кредит буде складно.

4. Мета кредиту

Також причиною відмови у видачі кредиту може стати його мета. Наприклад, банки готові видавати кредити на купівлю житла, транспорту, меблів та техніки. Але рідше видають гроші на лікування, навчання дітей, подорожі та інші нематеріальні цілі.

Висновки

Найвірогіднішими причинами відмови у кредитуванні можуть стати низький рівень доходу, неправдива інформація, негативні позначки у кредитній історії. Якщо у вас з цими пунктами все в порядку, але банк усе одно відмовив, то перевірте також:

  1. Вік позичальника. Банки не дають кредити, якщо вік клієнта менше 18 років або більше 65 – 70 років;
  2. Немає поручителя та заставного майна;
  3. Відсутність громадянства країни, де ви берете кредит;
  4. Відсутність постійного місця роботи або неможливість підтвердити доходи документально;
  5. Позичальник є єдиним працюючим членом родини, в якій виховуються двоє чи більше дітей;
  6. Немає постійної реєстрації.

Деякі банки можуть пред’явити власні вимоги до позичальника. Наприклад, деякі заклади не видають кредити особам без вищої освіти. Тому повний список вимог до клієнту краще дізнатися безпосередньо в банку.

Рубрики:
Теги:
Отзывов (0)