Топ-3 причины не погашати кредит достроково

Дострокове погашення кредиту тільки здається нешкідливим явищем. На перший погляд, що може бути поганого, якщо ви закриєте борги перед банком раніше строка. Не поспішайте робити це. Ми зібрали топ-3 причины, за якими вам точно не варто погашати кредит достроково.

Вам можуть нарахувати штраф

Деякі банки погрожують начислити штраф, якщо отримувач кредиту раніше строку погашає всі виплати, які вказані в договорі. Насправді закон забороняє стягувати з клієнта штраф або пеню за дострокове погашення кредиту. Ця умова прописана у статті 16 закона «Про споживацьке кредитування». Якщо штраф вам все ж нарахували, не платіть його та сміливо подавайте до суду. Справу ви точно виграєте.


Врахуйте, що ви зобов’язані погасити всі відсотки та комісію за кредитом за весь час його користування.


Вам перестануть довіряти банки

Якщо ви повертаєте кредит точно в строк, то банк отримує прибуток від сплати комісії та відсотків. Тому, погашаючи борг заздалегідь, ви позбавляете банк частини доходів. Вас можуть включити у так називаємий «сірий список» позичальників. Це база, де числяться всі користувачі, що погасили борг достроково. Наступного разу банки можуть відмовити вам у позиці або кредиті.

Вам можуть не дозволити внести всі гроші одразу

Багато банків страхують себе від «квапливих» платників і встановлюють максимальний розмір суми, який може бути внесений одноразово за кредитом. Наприклад, ви брали кредит на 3 роки с урахуванням вашого щомісячного прибутку. У вас з’явилась можливість закрити кредит швидше, але банк просто не прийме платіж повністю. Також є обмеження за платежами онлайн.

Підіб’ємо підсумок

Не поспішайте погашати кредит заздалегідь, якщо не хочете мати проблеми з кредитуванням у майбутньому. Дострокове закриття боргу може спричинити нарахування відсотків і комісії, внесення вашого імені в «сірий список», а також відмову банку у прийнятті коштів.

Якщо ви вирішили закрити кредит негайно, то:

  1. Повідомте банк про своє рішення письмово. Складіть заяву на дострокове погашення кредиту. Бланк такого документа вам видадуть у відділенні.
  2. Переконайтеся, що майно, на покупку якого буде взятий кредит, виведене з-під застави. Цю справку вам видадуть у банку протягом 5 днів після закриття кредиту.
  3. Отримайте справку про закриття кредиту та квитанцію про сплату всієї потрібної суми з печаткою та підписом касира.

Після отримання усіх цих паперів на руки ваш кредит вважається закритим.

Рубрики:
Теги:
Отзывов (0)