Що таке дебетова картка

Що таке дебетова картка

Дебетова картка — це банківська картка для розрахунку за покупки та послуги, яка є в гаманці майже кожної людини. Головна відмінність дебетової картки від кредитної в тому, що сума ліміту чітко встановлена договором та не може бути перевищена.

Для чого потрібна дебетова картка

Дебетова картка потрібна не лише для оплати покупок. Її можна застосовувати для:

  • Отримання та зберігання зарплати;
  • Переказів з картки на картку;
  • Зняття готівки, в тому числі за кордоном;
  • Зберігання та накопичення коштів.

Деякі банки пропонують дебетові картки з функцією скарбнички. При кожному поповненні коштів частина грошей зберігається у резервному фонді — скарбничці. Ви можете використовувати зекономлені гроші на оплату послуг банку або покласти під відсотки.

Як користуватися дебетовою карткою

Немає якихось обмежень користування дебетовою карткою, але краще притримуватися декількох правил, щоб не «піти в мінус».

  1. Знімайте готівку лише в банкоматах організації, де відкривали картку, або в банках-партнерах. Так ви позбавитесь переплат та комісії за зняття готівки.
  2. Для оплати покупок передайте картку касиру. Щоб з рахунку списалися кошти, потрібно провести магнітною смужкою картки у карткоприймачу та ввести пін-код. Якщо платіжна система не передбачає авторизацію, то пін-код вводити не потрібно. При оплаті покупок в магазинах вас можуть попросити залишити підпис на чеку, щоб підтвердити переведення коштів.
  3. При оплаті онлайн-покупок або переказі коштів з картки на картку вас попросять пройти електронну авторизацію на сайті, ввести номер картки, термін дії, а також код безпеки CVV2 або CVC2. Після заповнення даних гроші будуть перераховані отримувачу.
  4. Якщо ви знімаєте або переводите велику суму грошей, то ваша операція може бути тимчасово заблокованою. Оператор банку зателефонує вам за вказаним у договорі номером, щоб дізнатися про достовірність операції. Тільки після отримання згоди на переказ гроші можуть бути перераховані отримувачу або видані в банкоматі чи відділенні банку.
  5. Якщо дебетова картка вам більше не потрібна, то не полінуйтеся закрити її. Банк у будь-якому разі буде списувати кошти за обслуговування картки, незалежно від того, користуєтеся ви нею чи ні.

Ніколи не заповнюйте дані картки та CVV2 або CVC2-коди на підозрілих сайтах, при заповненні різних форм та анкет. Таким чином шахраї дізнаються про ваші дані для зняття грошей з картки.


Види дебетових карток

Усі дебетові картки можна поділити на декілька видів:

  • За платіжними системами: Visa чи MasterCard;
  • За технічними параметрами: з магнітною смужкою чи без, з чіпом або комбіновані;
  • За кількістю послуг: стандартні, універсальні, золоті, платинові і т.д.;
  • За персоналізацією: неіменні та іменні;
  • За видами овердрафта.

Також картки можуть мати різний ліміт коштів, різну валюту (гривні, долари, євро або інша), різноманітні програми лояльності: від можливості отримання кешбека при замовленні квитків в кіно чи театр. Повну інформацію про можливості дебетової картки можна отримати в банку при відкритті рахунку.

Що таке овердрафт і навіщо він потрібен

Деякі банки дають дозвіл клієнтам користуватися їхніми грошима теж. Ця послуга називається овердрафт. А тепер увага: існує дозволений і недозволений овердрафт, і важливо уточнити, чи передбачений він у вашому договорі.

Дозволений овердрафт — це позика або міні-кредит банку на ваші покупки. Якщо вам не вистачає кількох сотень гривень на оплату, то банк може надати вам додаткові кошти. Ви повинні повернути їх банку протягом 30 днів, щоб уникнути начислення штрафа пені. Щоб надати клієнту дозволений овердрафт, банк прискіпливо вивчає кредитну історію та платоспроможність користувача картки. Якщо зауважень немає, то вам нададуть гроші, навіть якщо ліміт вичерпаний.

Недозволений або технічний овердрафт може виявитися для вас справжнім сюрпризом, і не завжди приємний. Ось у яких випадках він може наступати:

  • Зняття грошей в банкоматі «чужого» банку і виплата підвищеної комісії за зняття готівки.
  • При розрахунками гривнями з картки за кордоном. У такому разі відбувається конвертація валют, і з вас спишуть курсову різницю.
  • Оплата за обслуговування банком. Фіксована сума списується один раз на рік.
  • При оплаті покупок без авторизації, тобто без введення пін-коду. В такому разі платіжна система не запитує інформацію про баланс та ліміт рахунку в банку, де відкрита картка.

Недозволений овердрафт призводить до того, що у вас утворюється «мінусова» сума, яку потрібно повернути в банк або вона автоматично спишеться після поповнення балансу рахунку.


Щоб уникнути начислення штрафів і пені за недозволений овердрафт, завжди залишайте на балансі картки мінімум 100 гривень.


Підіб’ємо підсумок

Якщо ви вирішили відкрити дебетову картку, зверніть увагу на ці особливості:

  1. Ліміт картки і відсоток на залишок та за обслуговування, який бере банк. У більшості разів банк не начисляє ніякі відсотки, але краще уточнити цю інформацію у спеціаліста.
  2. Обов’язково дізнайтеся, який овердрафт передбачений банком. Якщо недозволений, то контролюйте свої витрати.
  3. Дізнайтеся про бонусну систему та привілеї, які надає банк своїм клієнтам. Ви можете суттєво зекономити на замовленні квитків або послуг при сплаті карткою.
  4. Не користуєтеся більше карткою — закрийте її.

Дебетова картка — корисний платіжний інструмент, який виручить вас у будь-якій ситуації. Ви можете оплачувати покупки на знімати готівку не лише у своїй країні, але й за кордоном.

Рубрики:
Теги:
Отзывов (0)