Чи вигідно зараз брати кредит в Україні

Чи вигідно зараз брати кредит в Україні – таке питання нерідко виникає у людей, які бажають обзавестися власним авто, будинком або бізнесом. Велика позика є величезним ризиком, а нестабільна економічна ситуація посилює його.

Чи можна взяти кредит з вигодою для себе

Позикові кошти відкривають масу перспектив. Можна взяти будинок в кредит, скориставшись іпотекою, придбати авто чи ділянку, відкрити свій бізнес. Але щоб зобов’язання перед банком не принесли серйозні матеріальні проблеми, варто тверезо оцінювати свої фінансові можливості.
Експерти кажуть, що взяти кредит з вигодою можна. Є кілька ситуацій, коли банківський продукт може принести максимальну користь.

  • У випадках, коли інфляція вище процентних ставок. Це буде вигідно для короткострокових програм, адже передбачити зміну цін на період довше, ніж півроку, складно.
  • Девальвація національної валюти. Ризиковий спосіб. Щоб скористатися ситуацією з вигодою, необхідні глибокі пізнання в економіці, політиці і фінансах.
  • Заробіток на різниці відсотків.
  • Коли кредит обходиться дешевше, ніж оренда. Це актуально для іпотеки і автопозики.

У цих випадках кредит обійдеться не так дорого, і його легше буде виплатити. Щоб підібрати оптимальний варіант, потрібно ознайомитися з усіма доступними і порівняти їх умови. Від процентної ставки, стану економіки та інших чинників залежить, чи вигідно брати кредит.

Де кращі умови

В Україні кредитуванням займаються два типи фінустанов:

  • Банківські структури;
  • Мікрофінансові організації.

Перш ніж звернутися до відділення установи, варто з’ясувати, чи вигідно брати кредит в банку або краще звернутися в МФО. Умови кредитування значно відрізняються. Особливості отримання позики в банку:

  • багатоступенева перевірка клієнта на надійність, платоспроможність;
  • доступні великі суми;
  • порівняно невисокі процентні ставки;
  • тривалий період кредитування.

Банківські структури пред’являють завищені вимоги до клієнтів. Прохачам потрібно надати великий список документів, що підтверджують платоспроможність. Мікрофінансові організації більш лояльні, але вони видають кошти на короткий термін і під високий відсоток.

Кредит на житло

Іпотечні програми вважаються одними з найпопулярніших. Чи вигідно в Україні брати нерухомість в кредит, з огляду на стан економіки? Експерти вважають, що так. Навіть якщо платежі по іпотеці будуть вище орендної плати, це принесе більше користі.
Наприклад, молода пара знімає житло за 400 доларів і відноситься до категорії «простих споживачів». А якщо вона буде вкладати кошти в свою квартиру, та справа йтиме інакше. Пара буде витрачати на порядок більше (припустимо, 600 доларів), будучи «інвестиційними споживачами», але вже через 15 – 20 років у сім’ї буде власне житло. На той час, як у цій сім’ї буде квартира, будинки на ринку будуть коштувати в кілька разів дорожче.
 

Кредит на машину

Зараз автомобілі це необхідність, хоча ще кілька десятиліть тому вони були виключно предметами розкоші. Однак придбати транспортний засіб за власні гроші не завжди можливо. Машину в кредит взяти можна, але варто керуватися рекомендаціями:

  • підбирайте авто під конкретні цілі;
  • робіть вибір на користь недорогих варіантів;
  • оформляйте договір, якщо впевнені, що зможете погасити заборгованість.

Придбаний автомобіль може стати заставним майном в майбутньому. Його можна буде використовувати в цих цілях після погашення позики. Відповідь на питання «Чи вигідно брати авто в кредит?» залежить від потреб клієнта і його матеріальних можливостей.

Кредитування бізнесу

Розвиток власної справи вимагає чимало грошових і часових вливань. При наявності бізнес-плану, який схвалять експерти установи, отримати кошти легко. Наскільки вигідно брати кредит на бізнес і чи варто це робити, питання неоднозначне.
З одного боку, позикові кошти можуть поліпшити ситуацію і вивести справу на новий рівень. Але якщо все «прогорить», то власник бізнесу збанкрутує і залишиться з великими боргами.
Якщо стоїть питання, куди звернутися за кредитом, то краще розглянути банківські програми. Вони більш ретельно вивчають план і роблять прогноз. Тому якщо є великий ризик неповернення, то запит прохача відхилять.
Якщо ж власник впевнений, що справа «піде», але банківські експерти відмовили у видачі грошей, можна звернутися в мікрофінансові організації. Для бізнесу розроблені спеціальні умови. Також власники своєї справи можуть розраховувати на більші суми. Такі кредити доступні не тільки бізнесменам, але і великим підприємствам, організаціям, компаніям.

Перш, ніж оформити позику, потрібно раціонально зважити всі плюси і мінуси. Прохач повинен враховувати раціональність позики, власні потреби і матеріальні можливості. Пам’ятайте, що у разі непогашення заборгованості буде зіпсована кредитна історія, можлива конфіскація майна, судові тяжби. Беріть кошти розумно і не ухиляйтеся від виконання зобов’язань!

Рубрики:
Отзывов (0)