Субсидії на оплату ЖКП

Субсидії на оплату ЖКП — виплати фізичним особам у вигляді фінансової допомоги від місцевого бюджету на оплату житлово-комунальних послуг. Такі субсидії мають цільовий характер і надаються жителям країни.

Хто може отримати субсидії

Субсидії можуть отримати ті громадяни країни, виплати комунальних послуг яких перевищують встановлений обов’язковий платіж. Розміри обов’язкових платежів можуть відрізнятися у різних сімей. Їх можна розрахувати, використовуючи середній сукупний дохід сім’ї.

Середній дохід розраховується виходячи з доходів кожного члена сім’ї. Такими доходами можуть бути стипендії, заробітні плати, пенсії, допомоги та інші надходження грошових коштів.

Обов’язковий платіж можна розрахувати в кілька пунктів:

  1. Розрахувати середній дохід одного члена сім’ї, розділивши сукупний дохід на кількість осіб, які проживають в одній сім’ї.
  2. Отриманий результат розділити на величину прожиткового мінімуму.
  3. Результат розділити на два і помножити на двадцять відсотків, отримавши відсоток платежу для одного члена сім’ї.
  4. Помножити середньомісячний сукупний дохід сім’ї на відсоток платежу і отримати результат, рівний обов’язковому платежу для сім’ї.

Житлова субсидія виплачується на неопалювальний (з 1.05 по 30.09) і опалювальний (з 1.10 по 30.04) сезони. Її отримує один з членів домогосподарства, який зареєстрований в житловому приміщенні.

На які цілі та термін призначається субсидія

Фінансова допомога призначається на такі цілі:

  • покупка скрапленого газу, твердого та рідкого побутового палива;
  • оплата житлово-комунальних послуг.

Для сімей, які використовують тверде паливо та скраплений газ, один раз на рік надається соціальна допомога на їх оплату. Кабінет Міністрів України встановив єдині норми житла та комунальних послуг для розрахунку фінансової підтримки.

Комісія з питань призначення субсидій може схвалити заяву на площу будинку або квартири, що перевищує норму площі. При цьому вона не повинна перевищувати більш, ніж на 30%.

Для отримання фінансової підтримки, фізичні особи можуть звернутися до органу соціального захисту населення. Жителі, які подали заяву на отримання фінансової допомоги можуть розраховувати на її отримання з місяця звернення і до кінця календарного року. Перераховується субсидія на ЖКП в автоматичному режимі. Якщо склад сім’ї змінився, потрібно подати нову заяву та декларацію про доходи. Заяву можна подати в режимі онлайн.

Порядок надання пільг і субсидій дещо змінився в 2020 році. Одним з найбільш значущих змін можна відзначити тимчасове скасування пільг для жителів квартир. Для тих, хто отримує субсидії, на цей час пільги на оплату комунальних послуг нараховуватися не будуть. При цьому розрахунок субсидії на ЖКП буде проводитися з урахуванням пільг і обсяг обов’язкового платежу буде залежати від доходів сім’ї.

Які документи потрібні для оформлення субсидії

Міністерство соціальної політики спростило порядок оформлення фінансової допомоги. Рішення було прийнято через зростаючих цін на газ, гарячу і холодну воду та інші комунальні послуги. Для оформлення субсидії потрібні такі документи:

  1. Заява. Її можна подати в режимі онлайн.
  2. Договір оренди. Його потрібно подавати тільки тим, хто знімає житло в оренду.
  3. Декларація про доходи. У декларації зазначено доходи всіх членів сім’ї.

Після подачі заяви розрахунок величини фінансової підтримки і її схвалення приймається протягом десяти днів. Після схвалення на отримання субсидії, жителям видають повідомлення, в якому вказують розмір підтримки і обов’язковий платіж.

У декларації зазначаються такі доходи:

  1. Заробітна плата.
  2. Пенсії.
  3. Грошові винагороди та авторські гонорари.
  4. Фінансова підтримка.
  5. Стипендії.
  6. Інші доходи, які оподатковуються.

Субсидії на оплату житлово-комунальних послуг можуть отримати жителі, виплати комунальних послуг яких перевищують обов’язковий платіж. Розмір обов’язкового платежу можна розрахувати самостійно, використовуючи середній дохід. Заяву на отримання фінансової підтримки можна подати в режимі онлайн. Жителі можуть розраховувати на отримання субсидії з місяця звернення і до кінця календарного року.

Рубрики:
Отзывов (0)