Ведення бюджету: 5 частих помилок і як їх уникнути

Помилка 1. Ігнорування планування бюджету

Ігнорувати планування бюджету в надії, що “і так зійде” – перша помилка ведення сімейних або особистих фінансів. Небажання враховувати доходи nf планувати витрати веде до неправильного розподілу коштів, і як підсумок, грошей не вистачає до зарплати. Доводиться вдаватися до фінансової допомоги родичів, друзів, оформляти банківські та кредити онлайн . І так з місяця в місяць.

Якщо ви впізнали в цих рядках себе, це привід замислитися про своє та сімейне фінансове благополуччя та почати планувати.

Помилка 2. Неправильний розподіл статей витрат

Розподіл коштів на статті витрат має йти за “шкалою необхідного”. Якщо купувати спочатку те, що хочеться (наприклад, сигарети дорожче ніж зазвичай, або каву у кав’ярні дорогою на роботу), особливо, якщо зарплата не висока, вже через кілька днів виявиться, що грошей до кінця місяця не вистачить.

До того ж, неправильний розподіл коштів робить гаманець “вразливим” до непередбачених витрат.

Звідси, необхідність оформляти кредит через інтернет на картку або дзвінки рідним з проханням позичити гроші до зарплати. Звичайно, в цьому немає нічого поганого, але якщо можна обійтися без цього, краще так і зробити.

Помилка 3. Нескінченна гонитва за економією

Економія – мета планування бюджету, адже “не боїться нестачі той, у кого багато залишку”. Однак, у гонитві за великими залишками ми допускаємо головну помилку:

намагаємося заощадити кожну копійку, відмовляючи собі багато в чому

Звідси висновок – жорсткий контроль своїх фінансів, можливо й допоможе заощадити певну суму, але приємного від такої економії буде мало.

Помилка 4. Відмова від електронних помічників

Як вже говорилося раніше, ведення особистого або сімейного бюджету – справа нудна і скрупульозна. Його можна спробувати вести, використовуючи аркуш паперу та олівець, але наскільки таке заняття буде ефективним, а головне, як довго воно зможе тривати?

  • Тримати під рукою блокнот або аркуш паперу, або запам’ятовувати кожну суму покупки, доходу;
  • Робити розрахунки після кожного походу в магазин;
  • Шукати по записах, чому суми доходів/витрат не сходяться.

Всі ці дії стомлюють. Але є альтернатива – мобільні додатки, або шаблони в інтернеті для ведення бюджету в таблиці Excel.

Помилка 5. Необдумані кредити

Необдумані кредити – спонтанні витрати на покупку чергового телевізора, більш просунутого смартфона, без потрібних на те причин.

Оформлення онлайн кредиту  у МФО або банківську позику – не завжди варто розцінювати як невірне ведення бюджету. Часто кредити дуже виручають:

  • коли потрібно купити подарунки напередодні свят;
  • ремонт техніки, яка несподівано зламалася;
  • не вистачило на ремонт.

І це мала частина причин взяти кредит онлайн і не пошкодувати про це.

Грамотне ведення бюджету: як уникнути помилок

Ось покрокове керівництво з грамотного ведення бюджету, без помилок і необдуманих дій:

  1. скласти короткостроковий (наприклад, на місяць) і довгостроковий (наприклад, на рік) список необхідних/бажаних покупок з приблизними цінами на кожен товар або послугу;
  2. вказати суму доходів за місяць і порахувати, цифру зарплати за рік (якщо ви – фрілансер і не можете сказати точну суму свого доходу в наступному місяці, беріть за основу число, в якому впевнені);
  3. розподілити суму заробітної плати в порядку пріоритетності статей витрат (наприклад, харчування-комуналка-одяг-розваги…);
  4. завантажити додаток для ведення бюджету на смартфон або підготувати таблицю його обліку в Excel, щоб вона була під рукою;
  5. вести облік доходів і витрат кожен день, викреслювати те, що куплено і додавати те, що потрібно купити.

А якщо трапиться, що з якоїсь причини грошей на строкову мету не вистачає, або виникли непередбачені витрати, оформляйте швидкий кредит і фіксуйте його повернення як наступну пріоритетну статтю витрат.

Рубрики:
Отзывов (0)