Як відбуваються виплати вкладникам ліквідованих банків в Україні?

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб до кінця 2019 року планує ліквідувати 87 українських банків. Станом на 1 травня ліцензії втратили 7 банківських організацій, а в одному діє тимчасова адміністрація

Вкладники даних установ ризикують втратити свої гроші, оскільки ФГВФО не завжди й найчастіше не в повному обсязі відшкодовує депозити. Тому багатьом українцям за свої кровні доведеться поборотися та витратити чимало часу на очікування.

Яким чином здійснюються виплати власникам вкладів ліквідованих банків та на що вони можуть розраховувати?

Як працює Фонд гарантування вкладів фізичних осіб?

Коли банківська компанія здійснює неправомірні дії по відношенню до споживачів або її капітал падає нижче встановлених норм, Національний банк розглядає установу як проблемну. Якщо через 6 місяців ситуація не змінюється, то організація визнається неплатоспроможною й може бути позбавлена ​​ліцензії.

Тоді починається процес ліквідації банку, яким займається Фонд гарантування вкладів, і вводиться тимчасова адміністрація. Дана процедура може тривати до 5 років.

Протягом місяця тимчасова адміністрація формує реєстр вкладників, щоб виявити тих, кому належать виплати. Вони проводяться через банки-агенти, які призначає ФГВФО.

Про дату старту виплат можна дізнатися через новини Фонду або на сайті спеціалізованого інтернет-порталу, а також з газет «Урядовий кур’єр» і «Голос України».

Вкладники отримують свої гроші у національній валюті, а якщо вони оформляли депозити в іноземній, то сума відшкодування буде перерахована у гривні за курсом на дату прийняття рішення про неплатоспроможність банку. Фонд виплачує не тільки тіло вкладу, але й обумовлені в депозитному договорі відсотки.

При цьому діють певні обмеження: розмір компенсації не повинен перевищувати 200 тис. грн. і бути менше 10 грн.

Винятком є ​​депозити Ощадбанку, який має особливий статус з державними гарантіями. Клієнти цього банку, згідно із законодавством, можуть розраховувати на відшкодування всієї суми вкладу.

З моменту ліквідації банківської організації споживачеві з депозитом понад 200 тис. грн. необхідно протягом місяця звернутися із заявою про повернення заборгованості.

Фонд не компенсує такі вклади:

  • депозити юридичних осіб;
  • вклади у дорогоцінних металах;
  • вкладення в представництвах іноземних банків;
  • вклади колишніх керівників, аудиторів або юридичних радників ліквідованих компаній.

Звідки ФГВФО бере гроші для відшкодування вкладів?

Фонд не є комерційною організацією і не має на меті отримання прибутку. До джерел фінансування установи відносяться:

  • кредити Національного банку та Кабінету міністрів;
  • доходи від продажу активів компаній-банкрутів;
  • внески банків-учасників;
  • дотації держбюджету та фінансова допомога міжнародних організацій.

Всі українські банки в обов’язковому порядку є учасниками Фонду та, згідно із законодавством, повинні перераховувати на його рахунок збори.

Фонд гарантування вкладів також займається випуском облігацій і вкладає вільні кошти в державні цінні папери.

Виплати вкладникам банків-банкрутів

Учасниками ФГВФО на поточний момент є 77 банків, а сума акумульованих коштів становить 8 607,03 млн грн., З яких 45 млн грн. були виплачені вкладникам ліквідованих компаній протягом квітня 2019 року. Загальна сума компенсації з початку вступу закону «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» від 26.02.2012 р склала 89 402,0 млн грн.

Станом на 1 травня цього року Фондом відкликані ліцензії у наступних банків:
1. Дельта Банк;

2. Фінанси і кредит;

3. VAB Банк;

4. Платинум Банк;

5. Імексбанк;

6. Фінансова ініціатива;

7. Надра;

8. Форум;

9. Хрещатик;

10.Брокбізнесбанк.

Детальну інформацію про банківські установи, які працюють на території України, можна переглянути тут.

Прес-служба ФГВФО ще в минулому році повідомляла, що в 2019 організація планує підвищити гарантовану суму виплат споживачам до 600-800 тис.грн. Однак на сьогодні цей показник залишається на колишньому рівні.

Останнє підняття розміру відшкодування було у 2012 році: з 150 до 200 тис.грн.

Сподіваємося, що Фонд стримає свої обіцянки, й українські вкладники зможуть повернути свої депозити в повному обсязі, без тривалого очікування та витрачених нервів.

Рубрики:
Отзывов (0)