Повний список податків на внески

З 2014 року в Україні діє закон, який пояснює порядок оподаткування з пасивних доходів громадян, тобто з депозитних внесків. Тут потрібно пояснити, що саме вважати пасивним доходом. Адже сама сума внеску такою не є.


Додатковий пасивний дохід — це відсотки, які отримує вкладник від банку. Стягувати податки будуть з відсотків за внесками, а не від основної суми, яку ви вклали в банк.


Які ще податки має сплатити вкладник і як розрахувати суму, яку забере держава, розповімо в цій статті.

Податки на внески: просто та зрозуміло

Згідно з діючим законодавством, податками обкладаються наступні види пасивного доходу громадян:

  • Відсотки за депозитними внесками та рахунками;
  • Дохідність за депозитними сертифікатами;
  • Відсотки за внесками у кредитних союзах;
  • Доходи від інвестування через пайові фонди;
  • Доходи, які отримує фізична особа від компанії з управління активами;
  • Прибуток від цінних паперів, акцій;
  • Доходи за сертифікатами фондів операцій з нерухомістю.

Отже, які податки з відсотків за внесками має сплатити громадянин України в поточному році?

Кожен вкладник має щомісячно сплачувати податок зі своїх доходів (ПДФО), у тому числі пасивних, на рівні 18%. Крім того, вкладник має внести в бюджет держави ще й воєнний збір у розмірі 1,5% від суми доходу. Отже, щомісячно податок на внески фізичних осіб складає 19,5%.

Щоб сплатити податки, вам не потрібно йти до банку, самостійно заповнювати квитанції та вносити гроші. Усе це зробить за вас банк, у якому ви розміщуєте внесок. Співробітники банку самі заповнять необхідні папери та стягнуть з ваших щомісячних доходів необхідну суму.

Держава спеціально делегує повноваження стягнення зборів та податків з пасивного доходу громадян, щоб виключити варіанти їх несплати. Тому вкладникам доводиться прийняти це як даність.

Розрахунок суми податків та зборів

Щоб зрозуміти, яку суму держава стягує з ваших пасивних доходів, розглянемо простий приклад. Припустимо, що ви розмістили в банку Х депозитний внесок на суму 50 000 грн. При цьому строк дії внеску складає один рік, а ставка — 16,5% річних. Це стандартні умови в більшості українських банків.

Розрахуємо щомісячний прибуток від внеску. Для цього застосуємо наступну формулу.

Ед = 50 000 /12 * 16,5 % = 687,5 гривень.

Таким чином, до кінця строку дії депозиту вкладник має отримати наступну суму:

Ед = 50 000 + (687,5 *12) = 50 000 + 8250 = 58250 гривень.

Ця сума включає до себе відсотки, які заробляє вкладник від банку.
Тепер з суми заробітку вкладника, тобто з 8250 грн, банк стягне 19,5% податків. Сума ПДФО складе 1485 грн, а воєнний збір — 123, 75 грн. На руки вкладник отримає 56 641, 25 грн.

Однак варто відзначити, що законодавством передбачено перерахунок суми податків при достроковому розірванні договору депозитного внеску. Якщо одна зі сторін, банк чи вкладник, розірве договір раніше, то сума податків буде перерахована.

Висновки

При оформленні договору на депозитний внесок необхідно враховувати не тільки умови банку, але й законодавство України, яке регламентує стягнення податків на пасивні доходи громадян. Процес стягнення обов’язкових податкових зборів покладається на банк, щоби вкладник не зміг ухилитися від сплати. Перед тим, як оформити депозитний внесок, з’ясуйте:

  1. Умови стягнення податків при достроковому розірванні договору про депозитний внесок та процедурі перерахунку суми податків;
  2. Точний розрахунок нарахування відсотків у залежності від суми ставки за внесками;
  3. Мінімальний строк дії депозитного внеску.

Нагадаємо, що вкладник не може бути позбавлений від сплати воєнного внеску за жодних обставин.

Рубрики:
Теги:
Отзывов (0)