Скільки потрібно заробляти, щоб платити за іпотекою в Києві

Родині з середнім прибутком виплатити квартиру в Києві одразу практично неможливо, тому багато хто вирішує оформити іпотеку. Скільки потрібно заробляти, щоб оплачувати кредити та жити нормальним життям?

Що каже статистика

За даними Держкомстата середня заробітна плата в Києві у 2018 році складає 13 836 гривні. Ця зарплата вважається найвищою в Україні. При цьому витрати на харчування, комунальні послуги також достатньо високі. Розглянемо основні статті, на які витрачаються кошти жителів столиці щомісячно.

Стаття затратСума
Комунальні послуги1600–2500 грн.
Домашній інтернет+мобільний зв’язок300 грн.
Харчування4 000 грн.
Проїзд у транспорті250–300 грн.
Розваги500–800 грн.
Разом7700 грн.

Більша частина зарплати киян йде на оплату поточних витрат, які необхідні для життя. На виплату іпотеки житель столиці може витратити не більше 5000 гривень. Яка ж ситуація на ринку нерухомості та які умови пропонують банки?

Ціни на квартири в Києві

Вартість квартири у столиці залежить від двох показників: відстань від центру міста та кількості житлової площі. Середня ціна за квадратний метр — 27 323 гривень.

ceny-na-kvartiry-kiev

Вартість стандартної «двушки» у 44 кв.м. обійдеться киянину від 800 тис. грн до 2 млн. 230 тисяч. Знайти такі гроші відразу людині з середнім достатком неможливо. Доводиться оформлювати іпотеку.

Сьогодні банки пропонують іпотечні кредити на новобудові, житло, що тільки будується, або так називаєму вторинку. Ставки за іпотекою варіюються від 10% до 24% річних.

БанкРічна ставка за іпотекою
«Аркада»від 10%
ПриватБанквід 17,9%
«Львів»від 18%
Кредобанквід 19,25%
БТА банквід 19,5%
VS Bankвід 19,8%
Ощадбанквід 21%

Щоб виплатити кредит вартістю у 800 000 грн., киянину знадобиться більше 10 років з урахуванням того, що щомісячний платіж складе біля 10 000 гривень, включаючи комісію.

Для сплати іпотеки та оплати поточних витрат потрібно, щоб обидва члени родини працювали і отримували зарплату більше 10 000 гривень кожен.

Чи варто брати іпотеку

Купити житло одразу навіть киянину з зарплатою вище середнього рівня буде важко. Тому іпотека залишається єдиним варіантом стати власником квартири.

Перед тим, як оформити іпотеку:

  1. Розрахуйте щомісячні витрати та доходи родини.
  2. Оберіть банк з найбільш підходящими умовами кредитування. Повну інформацію про іпотечний кредит можна дізнатися на сайті банку або в найближчому відділенні.
  3. Не перевищуйте допустимий ліміт витрат, щоби не виникла заборгованість за іпотекою.
  4. Намагайтеся знайти додаткове джерело прибутку, щоб не обмежувати поточні потреби.
Рубрики:
Теги:
Отзывов (0)