Кредит онлайн у іноземній МФО – як все проходить у США?

Альтернативне кредитування – одна з найпопулярніших послуг у світі. Особливо це актуально для тих країн, де невелике відхилення від ідеального кредитного рейтингу робить позику неможливою. Наприклад, у США кредитний рейтинг впливає на все: від просування по посаді до можливості орендувати квартиру. Щоб поліпшити свої позиції та при цьому отримати потрібну суму, клієнти звертаються за кредитом до небанківських організацій. Про те, як це працює на світовому рівні, ми розповімо у нашому матеріалі.

Провідні небанківські та альтернативні кредитори

SoFi

Цей стартап спочатку був орієнтований на рефінансування студентських позик. Потім компанія розширила функціонал і включила рефінансування іпотечних позик, іпотечні та персональні позички. У 2019 SoFi закрила цикл фінансування у розмірі 500 млн дол. А це серйозна загроза конкуренції для діючих банків.

Quicken Loans

Солідна небанківська фінорганізація відома оперативними онлайн-заявками на іпотеку – Rocket Mortgage. На заповнення у користувача йде менше 10 хвилин. У четвертому кварталі 2017 року Quicken Loans стала найбільшим постачальником іпотечних житлових кредитів у США за обсягом. Вона навіть обігнала Wells Fargo.

Kabbage

Онлайн-компанія надає фінансування безпосередньо малим підприємствам і споживачам через автоматизовану кредитну платформу. Kabbage – одна з перших платформ онлайн-кредитування, яка використовує сторонні дані, щоб малий та середній бізнес отримували тільки достовірну інформацію. У квітні 2019 компанія отримала угоду про сек’юритизацію на 700 млн дол. А у липні сума відновлюваної кредитної лінії Kabbage склала 200 млн дол. Це означає, що позичальник може брати потрібну суму у необхідний період у рамках встановленого раніше ліміту. При цьому клієнт може погасити борг відразу або частинами. Також він може подавати заявки на повторний онлайн-кредит у період дії кредитної лінії.

PayPal

PayPal – це популярний сервіс P2P-кредитування. P2P – одна з найпопулярніших форм альтернативного кредитування. Вона об’єднує позичальника, інвестора та банк-партнер через онлайн-платформу. Використовуючи такі показники, як кредитний рейтинг і активність у соціальних мережах, платформи P2P можуть пов’язувати позичальників із кредиторами за відповідними відсотковими ставками.

Згідно з прогнозами, до 2023 року обороти компанії виростуть на 47.2% та досягнуть 574 млрд дол. PayPal також володіє Venmo, популярним додатком для P2P-кредитування, яке зазвичай використовують мілленіали. У 2019 обсяг онлайн кредитів склав близько 100 млрд дол.

Небанківський кредит

Через жорстке регулювання традиційних фінорганізацій складно перевести процес кредитування в інтернет. При цьому банкам важко адаптуватися до діджіталізаціі онлайн кредитів. Це призвело до збільшення числа альтернативних кредиторів, які видають позики споживачам.

Business Insider Intelligence надав онлайн-звіт по п’ятьох найбільших банках США: Wells Fargo, Bank of America і JPMorgan Chase, US Bancorp і Citigroup. За результатами, вони схвалили тільки 21% заявок, що значно менше їх 50% сукупної частки ринку у 2011 році.

Альтернативні кредитори становлять загрозу для традиційних фінкомпаній. Вони можуть видавати швидкі позики за нижчою ціною з більш м’якими критеріями відбору. У поєднанні з технологічними можливостями їх послуги стають привабливішими для клієнтів.

Альтернативні кредити для малого бізнесу та фізосіб

Традиційні фінустанови зазвичай відхиляють заявки на кредит онлайн від мікробізнесу та малого бізнесу. Однак вони можуть скористатися послугами альтернативних кредиторів, які відомі більш лояльними умовами оформлення кредитів онлайн на картку.

Згідно з опитуванням Федерального резервного банку Річмонда, у 2016 році банки схвалили тільки 58% запитів від малих підприємств. У той же час МФО схвалили 71% анкет.

Рубрики:
Отзывов (0)