Виплати для малозабезпечених сімей

Виплати для малозабезпечених сімей — матеріальна допомога від держави. Їх можуть оформити українці з погіршеним фінансовим становищем. Далі в статті можна прочитати хто може отримати цю допомогу і які документи потрібні для оформлення фінансової допомоги.

Хто може отримати допомогу

Відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» фінансову підтримку можуть отримати громадяни країни, які проживають в Україні. Для того, щоб отримати фінансову допомогу, їх середньомісячний сукупний дохід не повинен перевищувати прожитковий мінімум.

Для отримання допомоги враховуються багато факторів, що визначають фінансовий стан сім’ї. До них відносяться офіційний дохід, фактичний майновий стан, а також зайнятість працездатних членів сім’ї.

Які документи потрібні для оформлення допомоги

Для оформлення допомоги потрібно надати такі документи:

  1. Заява. Її можна написати по бланку, який можна завантажити в режимі онлайн. Якщо у жителів, бажаючих подати заяву на отримання фінансової допомоги є питання по коректності заповнення заяви, можна зателефонувати в управління праці за місцем реєстрації і задати питання.
  2. Довідка про склад сім’ї. У довідці вказується кількість членів сім’ї.
  3. Документ, що засвідчує особу. Найчастіше необхідно надати паспорт.
  4. Довідка про наявність земельної ділянки. У довідці вказується розмір земельної ділянки.
  5. Довідка про безпосередню участь особи в антитерористичній операції.
  6. Декларація про доходи та майно. Декларацію про доходи складають за формою, затвердженою Міністерством фінансів.

Для повторного оформлення потрібно надати тільки два документи:

  1. Заява.
  2. Декларація про доходи та майно.

Декларація складається на підставі довідок про доходи, розмірів грошових надходжень та інших даних, зазначених у документах кожного з членів сім’ї. Довідка про склад сім’ї потрібна тільки при зміні складу сім’ї або якщо між припиненням виплат соціальної допомоги і подачею заяви на нове оформлення допомоги минуло більше одного календарного місяця.
 

Як розраховують величину виплат

Підрахунок величини фінансової допомоги виробляють з урахуванням середньомісячного доходу. Цей дохід розраховують відповідно до Методики обчислення сукупного доходу для всіх видів соціальної допомоги. Для підрахунку величини виплати враховують дохід таких членів сім’ї:

  1. Подружжя. Якщо подружжя працездатні, вони мають дохід, який аналізують в управлінні праці для прийняття рішення про надання допомоги. У разі, якщо працездатні члени сім’ї не працюють, заяву може бути не схвалено.
  2. Чоловіки і жінки, які не перебувають у шлюбі. Якщо вони проживають разом і мають спільних дітей, дохід перевіряють і аналізують як надходження грошових коштів однієї сім’ї.
  3. Дітей до 18 років, в тому числі усиновлених та підопічних дітей.
  4. Повнолітніх дітей, які не перебувають у шлюбі. Якщо вони визнані інвалідами з дитинства першої та другої групи або інвалідами першої групи і проживають разом з батьками, їх доходи також враховуються при розрахунку допомоги.
  5. Дітей до 23 років. Якщо вони вчаться у вищому навчальному закладі і не мають власних сімей, їх доходи також розраховують.
  6. Непрацездатних батьків чоловіка і дружини. Якщо вони проживають разом, їхні доходи також враховують при розрахунку фінансової підтримки.

Грошові кошти у вигляді фінансової допомоги розраховуються після надання документів з урахуванням довідки про доходи, які складають:

  • стипендії;
  • пенсії;
  • фінансова підтримка;
  • грошові винагороди та авторські гонорари;
  • заробітня плата;
  • інші доходи, що підлягають оподаткуванню.

Величина виплати розраховується з різниці між сукупним доходом і прожитковим мінімумом. Для дітей рівень забезпечення прожиткового мінімуму збільшується на 10%. Для дітей-інвалідів, дітей з одним із батьків або батьком, який є інвалідом першої або другої групи, прожитковий мінімум збільшується на 20%.

Де можна оформити допомогу

Оформленням соціальної допомоги малозабезпеченим займається управління праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації. Грошова допомога надається на пів року. Далі один з членів сім’ї повинен повторно подати заяву.

Фінансова підтримка також може призначатися і виплачуватися за місцем фактичного проживання за умови подання довідки про склад сім’ї та про неотримання фінансової допомоги за місцем реєстрації. Рішення про призначення фінансової допомоги приймається на підставі обстеження матеріально-побутових умов сім’ї. При цьому складають акт за затвердженою формою Мінсоцполітики.

У Верховній Раді України зареєстрували закон про підвищення виплат. Малозабезпечені сім’ї в 2020 році можуть отримати збільшену фінансову підтримку, згідно з новим законом. Однак, є ряд змін в процесі виплат грошових коштів. Фінансову допомогу малозабезпеченим сім’ям можна отримати адресно. Крім надання документів, жителям, які бажають отримати допомогу необхідно пройти матеріальну оцінку.

Також збільшено відсоток співвідношення сукупного доходу до прожиткового мінімуму:

  • для працездатних осіб з 21% до 25%;
  • для дітей з 85% до 130%;
  • для інвалідів і пенсіонерів 100%.

Виплати для малозабезпечених сімей можна отримати, звернувшись в управління праці та соціального захисту населення. Для цього необхідно надати документи, в число яких входить довідка про склад сім’ї. Малозабезпечені сім’ї в 2020 році можуть отримати збільшену фінансову підтримку.

Рубрики:
Отзывов (0)